Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana kretanja
  • 15.04.2020. 11:15

Zabrana kretanja tokom Vaskrsa: Šta će biti sa poljoprivrednicima?

Iako po tradiciji ne valja raditi na Vaskrs i Veliki petak, uputili smo pitanje Ministarstvu poljoprivrede, da li će i ovog vikenda za vreme policijskog časa poljoprivrednici moći da završe radove u polju i koja će pravila važiti za njih tokom ove, do sada, najduže zabrane kretanja?

Foto: Naila Causevic
  • 10.633
  • 530
  • 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za vaskršnje praznike zabrana kretanja za građane zbog epidemije virusa korona biti od petka u 17 časova do utorka u pet sati, prenosi Politika.

Predsednik kaže da će od sledeće nedelje najstariji sugrađani moći da izađu napolje tri puta nedeljno, maksimalno pola sata, najdalje 300 metara od kuće.

"Sada tražimo način da im omogućimo da izađu bar tri puta nedeljno, ali za to moramo da odvojimo osam sati, da ne bismo stavljali sve u sat, dva ili tri, što bi bilo katastrofalno, osim ako nije rano ujutro", rekao je Vučić za RTS.

Mere suzbijanja širenja korone: Starijima od 65. godine zabranjen izlazak na ulice

On je dodao da bi to vreme za penzionere svakako bilo u toku policijskog sata, jer ne smeju da budu sa drugima u kontaktu.

Svestan je, dodaje, da najstariji posle mesec dana boravka samo u stanovima i kućama, gube strpljenje i da im je teško, ali ponavlja da je sve urađeno kako bi se upravi njihovi životi sačuvali i kako oni ne bi bili izloženi riziku.

Koja pravila će važiti za poljoprivrednike ovog vikenda?

Podsetimo, prošlog vikenda, tokom zabrane kretanja od petka od 17h do ponedeljka u pet ujutru, poljoprivrednici su mogli da izađu i obave radove u polju, pre svega prolećnu setvu, ali uz uslov. Branislav Nedimović saopštio je ranije da je Vlada odlučila da poljoprivrednicima dozvoli da tokom prethodnog vikenda rade na njivama i da ih niko neće dirati ako su na traktoru.

Poljoprivrednici za vikend mogu na njive, ali uz uslov?

Iako po tradiciji ne valja raditi na Vaskrs i Veliki petak, uputili smo pitanje Ministarstvu poljoprivrede, da li će i ovog vikenda za vreme policijskog časa poljoprivrednici moći da obavljaju radove u polju i koja će pravila važiti za njih tokom ove, do sada, najduže zabrane kretanja?

Međutim, do objave ovog teksta, nismo dobili zvaničan odgovor.

Mere podrške poljoprivredi - odlaganje kreditnih obaveza?

Pomoć iz državnog paketa mera za otklanjanje posledica pandemije COVID-19 predviđena je i za oko 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstva, ali još nije precizirana vrsta i način podrške, rekao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović, piše Beta, a prenosi portal Ekapija.

"Među mogućim merama su pomoć u sadnom materijalu, olakšicama za nabavku goriva, delom u odlaganju i otpisu obaveza", rekao je Jovanović.


Tagovi

Zabrana kretanja Uskrs Aleksandar Vučić Poljoprivrednici u polju Prolećna setva Stariji od 65 Policijski čas


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.