Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere predostrožnosti
  • 17.03.2020. 09:00

Mere suzbijanja širenja korone: Starijima od 65. godine zabranjen izlazak na ulice

Stariji od 65 godina, oni koji imaju decu mlađu od 12 godina i svi hronični bolesnici koji su zaposleni u javnoj upravi, sada će raditi od kuće. S obzirom na širenje korone virusa, starijima od 65 godina zabranjen je izlazak na ulice zbog njihove lične bezbednosti.

Foto: JumpStory
  • 355
  • 17
  • 0

Vlada Republike Srbije donela je nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19. Građanima Republike Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju iz država označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19, a to su: Republika Italija, Švajcarska Konfederacija, Islamska Republika Iran, Rumunija, Kraljevina Španija, Savezna Republika Nemačka, Francuska Republika, Republika Austrija, Republika Slovenija i Republika Grčka, izriče se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade.

Svim građanima Republike Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz drugih zemalja, izriče se obavezna mera samoizolacije - izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana.

Uvode se za sada novčane kaznene mere za sve koji prekrše zabranu samoizolacije, a kazna je maksimalno 150.000 dinara, navela je premijerka Ana Brnabić i dodala da se razmišljalo i o tome da li da se krene sa novčanom, ili sa zatvorskom kaznom.

Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano, u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Zabrana izvoza lekova, osnovnih namirnica i ograničenja u kupovini

Republika Srbija zabranila je izvoz svih lekova u trajanju od 30 dana iz preventivnih razloga, kako bi naše apoteke bile snabdevene svim neophodnim sredstvima. Takođe, ograničena je kupovina zaštitnih maski, što znači da jedna osoba ima mogućnost kupovine najviše 10 maski, 10 rukavica, dva pakovanja dezinfekcionih sredstava veće mililitraže ili pet pakovanja manje mililitraže, navodi se na sajtu.

Zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica na 30 dana

Podsetimo, Srbija raspolaže se milion tona brašna u rezervama i nema nikakvih problema ni sa pšenicom, uljem i šećerom, ali će država sprečiti izvoz tih namirnica za najmanje 30 dana. Takođe, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, a na spisku se nalazi 36 kategorija proizvoda.

Nema povećanja cena za 36 prehrambenih proizvoda i dezinfekcionih sredstava

S druge strane, prema navodima srpskih medija, mnogi trgovinski lanci uveli su organičenje u količini namirnica koju jedan kupac može da kupi, kako bi se podstakla racionalna potrošnja.

Stariji od 65. godine i roditelji dece mlađe od 12 godina sada će raditi od kuće

Svi šalteri javnih institucija u Republici Srbiji biće zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja. Svi građani biće blagovremeno obavešteni o načinu regulisanja svojih prava i obaveza. Ono što je najvažnije jeste da sada ne dolaze na šaltere i da za to neće snositi nikakve sankcije.

Stariji od 65 godina, oni koji imaju decu mlađu od 12 godina i svi hronični bolesnici koji su zaposleni u javnoj upravi, od danas će raditi od kuće. Starijima od 65 godina zabranjen je izlazak na ulice zbog njihove lične bezbednosti, s obzirom na širenje virusa korona, prenele su Novosti.

Premijerka podseća, da sugrađani neće biti uskraćeni za vodu, lekove i hranu. Svi šaćteri u državnoj upravi biće zatvoreni, biće produženo važenje ličnih dokumenata, a plaćanje računa biće odloženo na tri meseca.

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Postignut je dogovor o tome da se pripadnici Ministarstva angažuju, zajedno sa zaposlenima u nadležnim službama Grada Beograda, na pomoći stanovništvu koje ne može da izlazi iz svojih domova zbog proglašenog vanrednog stanja. Oni će dostavljati hranu, lekove i druge neophodne stvari, kako bi najstariji sugrađani, koji su najugroženiji zbog koronavirusa, imali dovoljno osnovnih životnih namirnica.

Odlukama Vlade, zabranjena su svaka okupljanja u zatvorenom prostoru, sazivanje i održavanje zborova.


Tagovi

Mere predostrožnosti Zabrana izlaska Korona Virus Vanredno stanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...