Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene namirnica
  • 16.03.2020. 13:00

Nema povećanja cena za 36 prehrambenih proizvoda i dezinfekcionih sredstava

Ograničenje se primenjuje u trajanju od 30 dana, a na spisku su brašno od pšenice, hleb, jestivo ulje suncokretovo, beli šećer, so, voda, povrće i voće, zatim testenine, sveže meso i mesne prerađevine, riba.

Foto: JumpStory
  • 187
  • 8
  • 0

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, a na spisku se nalazi 36 kategorija proizvoda.

Zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica na 30 dana

Kako se navodi u odluci, koja je objavljena je u Službenom glasniku, radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, nastalih usled širenja koronavirusa, ograničavaju se cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo cena koje su ti proizvodi imali na dan 5. marta ove godine, prenosi Tanjug.

Više nije moguće povećati cene proizvoda

Građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama, za čije su kršenje predviđene kazne. Prema rečima Rasima Ljajića, potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, pre vanrednog stanja prodavci su legalno mogli da povećavaju cene, iako to nije bilo moralno, ali sada, u situaciji vanrednog stanja, to neće biti moguće.

Ograničenje se primenjuje u trajanju od 30 dana, a na spisku su brašno od pšenice, hleb, jestivo ulje suncokretovo, beli šećer, so, voda, povrće i voće, zatim testenine, sveže meso i mesne prerađevine, riba.

Na spisku je, zatim, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, prenosi Ekapija.

Ljajić je podsetio i da je tržišna inspekcija objavila 25 brojeva telefona i e-mail adresa u 25 gradova na kojima građani mogu da prijave sve nepravinosti, kao i poseban broj (011/26 99 610) koji se odnosi na cene zaštitne opreme, vezano pre svega za maske i rukavice, navodi se na sajtu Vlade.


Tagovi

Cene namirnica Povećanje cena namirnica Vanredno stanje Rasim Ljajić Mesne prerađevine Kravlje mleko Brašno Ulje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]