• Bolest ludih krava
  • 06.09.2021. 18:00

Potvrđena dva slučaja bolesti ludih krava u Brazilu

Poštujući sanitarni protokol, Brazil, najveći globalni izvoznik govedine, odmah je obustavio izvoz u Kinu pa o svemu obavestio Svetsku organizaciju za zdravlje životinja. 

Foto: Depositphotos/Jkirsch13
  • 106
  • 59
  • 0

Dva atipična slučaja goveđe spongiformne encefalopatije (GSE), poznatije kao bolest ludih krava, potvrđena su pre tri dana u dve brazilske klanice. To je u subotu potvrdilo brazilsko Ministarstvo poljoprivrede, stočarstva i snabdevanja, piše uol.com.br

Reč je o dve životinje poodmakle dobi. 

Poštujući sanitarni protokol, Brazil, najveći globalni izvoznik govedine, odmah je obustavio izvoz u Kinu pa o svemu obavestio Svetsku organizaciju za zdravlje životinja. 

Uključivši ova dva, ovo je peti slučaj atipične GSE u poslednje 23 godine od kako se ova bolest prati.  

Atipičnom se smatra kada potiče od samog goveda, obično kod starijih životinja. Odnosno, kada nije povezana sa spoljnim uticajima ni sa unosom kontaminirane hrane zbog čega se smatra da nema rizika za zdravlje ljudi i životinja. 

Sličan se slučaj u Brazilu desio i pre dve godine. Inače, ova zemlja nikada nije registrovala pojavu klasičnog GSE.

Ali, u slučaju izvoza u Kinu, u skladu sa sanitarnim protokolom potpisanim između ove dve zemlje, izvoz govedine je privremeno obustavljen, a sprovodiće se sve dok kineske vlasti ne ocene čitavu situaciju potpuno sigurnom.  

Koštano brašno u ishrani svinja i živine

Bolest ludih krava ili goveđa spongiformna encefalopatija je smrtonosna neurodegenerativna bolest goveda koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji 1986. godine, a kod ljudi devet godina kasnije.  

Ovu su pojavu uzrokovali prioni, čestice sitnije od virusa, građene od otpornih belančevina kojima je bilo zaraženo koštano brašno dobijeno preradom klaničkih otpadaka zaraženih ovaca, a koje se koristilo u ishrani goveda. Ta je vrsta hrane zabranjena za upotrebu pre 20 godina.

Evropska unija početkom jula ove godine ukinula je zabranu korišćenja nusproizvoda životinjskog porekla u ishrani svinja i živine.

Prerađeni životinjski proteini koji ostaju nakon klanja svinja mogu da se koriste u ishrani živine i obrnuto. Većina država članica EU podržala je tada ovaj predlog, dok su Francuska i Irska bile suzdržane. 

Dva su razloga ponovnog uvođenja koštanog brašna u ishrani stoke. Prvi je taj što EU Zeleni plan i strategija Od polja do stola podstiču upotrebu nusproizvoda iz prehrambene industrije, a drugi je promovisanje upotrebe održivih i lokalnih sastojaka u izradi stočne hrane. 

Smatra se da je rizik od kontaminacije mali, ali zabrana korišćenja koštanog brašna u hrani za krave, ovce i druge preživare ipak ostaje na snazi. 


Tagovi

Bolest ludih krava GSE Goveđa spongiformna encefalopatija Govedina Bolest Rizik


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.