Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštano brašno
  • 19.03.2021. 07:30

EU: Uskoro dozvola za korišćenje koštanog brašna u ishrani svinja i živine?

Glasanje država članica EU planirano je u aprilu, kada se očekuje odobrenje.

Foto: Depositphotos/rossosiena
  • 1.532
  • 305
  • 0

Dvadeset godina je prošlo od zabrane upotrebe proteina animalnog porekla u ishrani životinja (koštanog brašna) čije meso se koristi u ishrani ­­ljudi. Razlog ove odluke bila je goveđa spongiformna encefalopatija (GSE), poznatija kao kravlje ludilo, bolest koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji 1985. godine pa je slična encefalopatiji kod ovaca. 

Ali, ovaj oblik ishrane mogao bi se vratiti na svinjarske i živinarske farme, piše aiz.info. Ovu incijativu pokrenuo je Erik Tevenar iz Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane Evropskog parlamenta. Glasanje država članica EU planirano je u aprilu, kada se očekuje odobrenje. 

"Treba ublažiti apsolutnu zabranu mesno-koštanog brašna u EU", objasnio je Tevenar zastupnicima pojasnivši da je poslednji slučaj GSE-a bio pre mnogo godina, a Evropska agencija za hranu (EFSA) već je odavno dala zeleno svetlo za ishranu svinja i živine životinjskim brašnom. 

"Uz to, životinjski proteini morali bi da se intenzivnije koriste kao deo ciljane cirkularne ekonomije", dodao je. 

U EU se godišnje koristi oko 800.000 tona mesnog i koštanog brašna, uglavnom za hranu kućnih ljubimaca i u ishrani riba. Osim toga, 500.000 tona izvozi se u treće zemlje, gde je takva ishrana svinja i živine dopuštena. Ublažavanjem zabrane, prerađivačke kompanije u EU-u mogle bi da postanu konkurentnije, a Unija bi smanjila zavisnost od uvoza hrane za životinje, pojašnjava se. 

Zakonom iz 2015. godine, u Srbiji je zabranjen, između ostalog i uvoz proizvoda dobijenih od otpadaka životinjskog porekla, odnosno proizvoda od kostiju uključujući koštano brašno, kao i mesno-koštano brašno. Prisetimo se i afere zrenjaninskog predzeća "Prekon", u vlasništvu Industrije mesa "Matijević", koje je bez dozvole distribuiralo hranu stočnim farmama koja može da izazove ozbiljne bolesti životinja - a u pitanju je pomenuto brašno.

Kravlje ludilo eruptiralo je devedesetih godina prošlog veka, a tada je ubijeno preko milion grla goveda. Sporadično se pojavljivalo u prošlim decenijama i to u SAD-u, Sloveniji kao i Škotskoj. 


Tagovi

Koštano brašno Glasanje Kravlje ludilo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D