Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi s govedinom
  • 06.04.2020. 15:00

Prodaja argentinske govedine u EU pala na nulu?

Pošiljke govedine iz Argentine u Evropsku uniju pale su gotovo na nulu, a prodaja u Kini je niža u odnosu na prošlu godinu. Problem predstavlja i dugo zadržavanje stoke na granicama, pad potražnje, a jako su pogođene klanice.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 302
  • 35
  • 0

Zatvorene granice, vozači kamiona u neizvesnosti, stoka satima bez hrane i vode zbijena u malom prostoru, na putu, nisu jedini problemi uzrokovani pandemijom korona virusa COVID-19. Gledajući širu sliku, ova situacija ima daleko snažniji uticaj na globalnu stočarsku proizvodnju. Stoka nije kila šećera ili konzerva pasulja, pa u skladištu može da pričeka još neki mesec. 

Argentina će, čini se, po tom pitanju sabirati najveće štete. Pošiljke govedine iz te zemlje u Evropsku uniju pale su gotovo na nulu, a prodaja u Kini je niža u odnosu na prošlu godinu, navodi reuters

Zatvaranje restorana i usporen prevoz

Na potražnju najviše utiče zatvaranje restorana i usporen prevoz robe kao mera za kontrolu širenja virusa. 

Poslednjih godina broj isporuka argentinske govedine je porastao, posebno podstaknut potražnjom u Kini, što je južnoameričkoj državi prošle godine pomoglo da poveća izvoz goveđeg mesa na tri milijarde dolara. Izvezli su skoro 850.000 tona mesa od čega je tri četvrtine otišlo u Kinu, a devet odsto od toga činio je izvoz u EU. 

Mario Ravetino, predsednik ABC konzorcijuma argentinskih izvoznika mesa, koji predstavlja lokalne uzgajivače, ističe kako se izvoz govedine u Kinu, u martu smanjio za oko 15 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Širenje zoonoza

Istovremeno, problem s isporukom stoke imaju mnoge zemlje članice EU. Dugo stajanje na granicama  povećava mogućnost zaraze i širenja zoonoza.

Preko 200 opisanih zoonoza preti zdravlju životinja, ali i ljudi

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) upozorava da stresovi povezani s rukovanjem i transportom mogu uzrokovati da latentne infekcije pređu u bolest. Veća je verovatnoća da će takve životinje zaraziti druge tokom putovanja ili nakon dolaska na odredište, a u mnogim slučajevima (npr. Salmonela) će povećati rizik oboljenja.

Strahovi sa snabdevanjem mesom

Na ovu se krizu nadovezuje i zabrinutost zbog lanca snabdevanje mesom. Svako zatvaranje klanica moglo bi da dovede do ograničenja snabdevanja, povećanja cena i konačno, problema poljoprivrednicima, kažu stručnjaci.

"Sistem klanica je izuzetno ranjiv, jer iako je automatizacija sve veća, one i dalje u velikoj meri zavise od ljudskog rada. Ako je neko na klaničkoj liniji bolestan, mora li cela linija da se samoizoluje i koliko dugo? Ako nema dovoljno osoblja, inspektora ili veterinara, to znači da postrojenje ne može da radi", rekao je za guardian Adam Spek, viši robni analitičar iz britanske kompanije IHS Markit.

Spek kaže kako su klanice uošteno poslednjih godina vrlo ranjiva tačka u lancu snabdevanja mesom. U SAD-u, prema podacima Instituta za dobrobit životinja, broj klanica smanjio se s gotovo 8.000 koliko ih je bilo 1970. na nešto manje od 3.000 u 2018. godini. U Velikoj Britaniji je broj klanica crvenog mesa opao otprilike s 1.900 koliko ih je bilo pre 50 godina na 249 u 2018. godini.

Problem su i radnici koje se za taj posao, koji se inače u Britaniji plaća 13 funti na sat (oko 1700 dinara) ne mogu brzo da se poduče. 

Dakle, izazova je mnogo, pa ne preostaje ništa drugo nego pratiti razvoj situacije i reagovati na vreme na najbolji mogući način. 


Tagovi

Izvoz govedine Korona virus COVID-19 Stočarska industrija Klanice Argentinska govedina Izvoz Prodaja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao