Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji gripi
  • 18.03.2021. 09:00

Ptičiji grip u Srbiji - dva uginula labuda kod Kule

Ova bolest nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Foto: Bigstock/ungvar (ilustracija)
  • 235
  • 178
  • 0

Na teritoriji opštine Kula u Zapadnobačkom upravnom okrugu, kod dva uginula labuda 6. i 12. marta potvrđena Avijarna influenca kod divljih ptica, saopštenje je Uprave za veterinu

Nakon laboratorijske potvrde virusa u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za Avijarnu influencu VSI "Kraljevo" u uzorku uginulog labuda u Kuli, na Velikom bačkom kanalu i laboratorijske potvrde uzročnika u uginuloj životinji na Velikom bačkom kanalu između Sivca i Malog Stapara, Rešenjem Uprave za veterinu utvrđene su mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od ove zarazne bolesti, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja.

Zaraženim područjem se smatra područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

Izaziva velike ekonomske štete

Avijarna influenca izazvana virusom pottipa H5N8, nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova oboljenja kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Ptičiji grip se širi - šta činiti ako se pojavi i u srpskim živinarnicima?

Za vreme trajanja mera uzaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja.

Na teritoriji Zapadnobačkog i Južnobačkog upravnog okruga, aktiviran je Regionalni krizni centar (RKC) za Avijarnu influencu u čijem sastavu su Veterinarski specijalistički institut (VSI) "Sombor" i Naučni institut za veterinarstvo (NIV) "Novi Sad", Odsek veterinarske inspekcije u Zapadnobačkom i Južnobačkom upravnog okrugu, nadležna lovna inspekcija, veterinarske stanice sa zaraženog i ugroženog područja, pripadnici MUP/PU Sombor, predstavnici lokalnih samouprava, i drugih relevantnih ustanova i institucija. Koordinaciju aktivnosti RKC obavlja Nacionalni  krizni centar (NKC) Uprave za veterinu, navodi se u saopštenju.


Tagovi

Ptičiji grip Avijarna influenca Kula Labudi Ekonomske štete Uprava za veterinu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...