Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ponuda tovljenika
  • 28.11.2023. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Pivnice, Bač

Sezona svinjokolja, ali skromna potražnja tovljenika - zašto?

Počinje sezona svinjokolja. Proizvođači tvrde da je kupovina tovljenika duplo isplativija od nabavke u mesarama ali da je kupovna moć jako mala

Foto: Marinko Petković
  • 14.956
  • 876
  • 0

Dolaskom hladnijih novembarskih dana počela je sezona svinjokolja. Ovaj tradicionalni običaj još se zadržao u selima obzirom da se na ovaj način najpovoljnije dolazi do kvalitetnog svinjskog mesa i naravno svih prerađevina.

Domaćini koji godinama u svojim oborima hrane svinje potvrdiće da je svinjokolj isplativ, od jednog tovljenika može se računati na čisto meso, slaninu, mast, a samim tim i čvarke koji se poslednjih godina smatraju pravom poslasticom. Obzirom da se od svinje ništa ne baca vešti majstori napraviće švarglu i krvavice, a sve je to kad se izračuna daleko jeftinije nego da se pazari u mesarama ili supermarketima gde se ovih dana sirova šunka u komadu može kupiti po ceni od oko 630 dinara, plećka je nešto jeftinija, dok se cena sirove obrađene slanine kreće od oko 600 do 770 dinara.

Cena prasadi do 15 kg dostigla je maksimum od početka praćenja

Svakako da je posao isplativiji za one koji tovljenike imaju u svom dvorištu, a još je bolje ukoliko imaju nekoliko komada za prodaju.

Slabija potražnja

Damian Čobrda iz Pivnica kaže da svinje svake godine obavezno tovi za sebe i za prodaju. Trenutno u oborima ima 20 komada. Računa da će prvo obezbediti meso za svoju porodicu, a ostatak će prodati.

"Tovljenici su teški od 120 do 150 kilograma. Ovih dana cena se kreće oko 300 dinara po kilogramu, ali mi se čini da je potražnja slabija. Kupcima skupo - nama proizvođačima nije", rekao je Čobrda objašnjavajući da je tov ovih svinja trajao oko sedam meseci i da se podrazumeva da su hranjeni kvalitetnim koncentratom.

Dobro meso od dobre svinje

Kaže još da je svinjokolj isplativ pogotovu ako svinje imate u svom dvorištu ali ukoliko se neko odluči da kupi jednog tovljenika dobiće kvalitetno meso i prerađevine.

"Danas je sve skupo i razumem da mnogi ne mogu sebi da priušte kupovinu jednog ili dva komada te najčešće kupuju meso kilogram po kilogram u mesarama", rekao je naš sagovornik napominjujući da ljudi zovu ili dolaze da se raspitaju o ceni.

U Mladenovu, selu u bačkopalanačkoj opštini, gde se stanovništo bavi uglavnom ratarstvom tek desetak porodica u oborima ima tovljenike za svoje potrebe i ne više od petnaestak za prodaju. Cena tovljenika od 150 kilograma kreće se oko 320 dinara dok oni retki koji imaju krmače za klanje za njih mogu dobiti od 250 do 300 dinara. U selu kažu ponuda je tačno naspram potražnje - ponuda skromna baš kakva je tražnja. Tovljenike kupuju oni koji to mogu sebi da priušte.

Koliko košta svinjokolj?

Slična situacija je i u okolnim selima. Nebojša Milinović iz Bača za prodaju je imao 11 komada i to je prodao, obzirom da je ovih dana ponuda skromna.

"Tovljenici su imali oko 180 kg, prodao sam ih po ceni od 300 dinara, video sam da niko nije nudio manje. Isplati se uhraniti svinje pogotovu onima koji imaju bar malo zemlje da poseju kukuruz i obezbede hranu. U Baču je ponuda mala, a slična je situacija i u okolnim selima", kaže Milinović.

Slabija potražnja za tovljenicima (foto: Rada Milišić)

Naši sagovornici tvrde da kad se sve sabere i oduzme gotovo duplo je jeftinije kupiti tovljenika nego kupovati gotove proizvode u mesarama. Osim toga kod svinjokolja se zna odakle je meso, kakav je kvalitet i svežina i sve može da se uradi na tradicionalan način koji je i zdraviji.

"Od tovljenika koji teži oko 200 kg može da se dobije 38 do 40 odsto čistog mesa, slanina, mast, čvarci. Za tu količinu u mesari treba duplo više novaca", rekao nam je naš sagovornik.

Sve manje svinja

Naši sagovornici potvrđuju da je slaba ponuda tovljenika ali da nema ni prasića čija se cena kreće oko 500 dinara po kilogramu i za praznike će ih kupovati baš ko mora obzirom da se uveliko oseti kriza, nedostatk novca.

Dodajmo na kraju da je broj svinja svake godine sve manji zbog niske otkupne cene i neisplativosti, lagano se gase farme što potvrđuju ne samo prazni obori po seoskim domaćinstvima već i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da je prošle godine u ovo vreme u odnosu na kraj 2021. ukupan broj svinja bio manji za sedam odsto. Činjenica je da su problemi u proizvodnji i afrička kuga ove godine umanjili ovogodišnju proizvodnju te ostaje da se vidi koliko će ove zime koštati omiljeni zimski specijaliti, slanina, kobasica, šunka, mast i nezaobilazni čvarci.


Tagovi

Cena tovljenika Svinjokolja Nebojša Milinović Potražnja za tovljenicima Broj svinja Damian Čobrda


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.