Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 23.11.2023. 09:00

Cena prasadi do 15 kg dostigla je maksimum od početka praćenja

Skuplje su bile i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma.

Foto: Depositphoto/nattaro16.hotmail.com
  • 1.902
  • 143
  • 0

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene krava za klanje simentalske rase na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 210 din/kg. Protekle sedmice, karakteristika stočne pijace u Užicu je pad prodajne cene teladi pomenute rase telesne mase do 160 kilograma uprkos dosta slaboj ponudi, jer je dominirao iznos od 620 din/kg.

U klanicama na teritoriji severnobačkog regiona evidentirana je ponuda krava za klanje, čija je dominantna cena iznosila 160 din/kg, uprkos činjenici da je ponuda grla bila slaba. Dominantna otkupna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 750 din/kg u klanicama na području mačvanskog regiona. Za otkupljenu tovnu junad, telesne mase preko 480 kilograma, klaničari su protekle sedmice plaćali 270 din/kg. 

Tovne svinje - 330 din/kg

Dominantna cena prasadi telesne mase do 15 kilograma dostigla je, protekle sedmice, maksimum od početka praćenja cena ponude i tražnje, jer je na stočnoj pijaci u Smederevu za kupovinu trebalo izdvojiti 580 din/kg. Za grla telesne mase od 16 do 25 kilograma trebalo je izvojiti 550 din/kg. Skuplje su bile i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 330 din/kg. 

U Kraljevu, na pijaci žive stoke je evidentiran rast cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 500 din/ kg, tovnih svinja na 300 do 350 din/kg, dok je cena krmača za klanje iznosila 280 din/kg. Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma karakteristika je druge sedmice novembra i u klanicama na području južno-banatskog regiona jer je dominirao iznos od 500 din/kg. Pored njih, skuplji su bili i tovljenici telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 280 din/kg.

Skuplja prasad svih kategorija

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama na području Podrinjskog regiona pošto je dominirao iznos od 450 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma jer je dominirao iznos od 250 din/kg.

Rast cene jagnjadi

Dominantna cena jagnjadi dostigla je iznos od 500 din/kg na pijaci žive stoke u Kraljevu, što ukazuje na rast u odnosu na predhodni period. U ovom periodu su se mogla pazariti jarad po dominantnoj ceni od 400 din/kg, ovce po dominantnoj ceni od 220 din/kg i ovnovi za priplod za malo jače od 29.000 dinar po grlu. U klanicama na području raškog regiona došlo je do rasta otkupnih cena jagnjadi na 480 din/kg i ovaca na dominantnih 200 din/ kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca protekle je sedmice na stočnoj pijaci u ovom gradu evidentiran rast prodajne cene jagnjadi na dominantnih 450 din/kg. Pored njih skuplje su se odnosu na predhodni period bile i ovce, pošto su se najčešće mogle pazariti za 200 din/kg. Obim obe kategorije ovaca bio je prosečan, a prodaja slaba. Jagnjad su, takođe bila skuplja i na pijaci žive stoke u Vranju, pošto su kupci protekle sedmice trebali da izdvoje najčešće 390 din/kg. Za prodaju je dovezeno oko tridesetak grla. 


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena krava Cena junadi Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena tovljenika Cena jagnjadi Cena jaradi Cena ovaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva