Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jarenje
  • 24.02.2023. 13:00

Šta ako koza ne izbaci posteljicu posle jarenja?

Ovakve pojave su najčešće kod multiporoda, kada ima više plodova koza izgubi mnogo minerala i vitamin za njihov razvoj.

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 566
  • 17
  • 0

Ako je jarenje proteklo normalno, koza u roku od dva-tri sata nakon, treba izbaciti posteljicu. Ali, ukoliko do toga ne dođe, najvažnije je pratiti njeno stanje.

Kako pojašnjava doktor veterinarske medicine Vladimir Daković, ovakve pojave su najčešće kod multiporoda, kada ima više plodova koza izgubi mnogo minerala i vitamina za njihov razvoj.

"U suštini, veterinar ne može mnogo pomoći, ali bi trebao što je više moguće izvući posteljicu. U matericu se potom ubacuje oblet, koji se inače daje i kravama kod ovakvih slučajeva. On stvara gas i na taj način odlepljuje matericu koja će vremenom ili istrunuti pa će je koza izbaciti, ili će je parcijalno izbacivati", kaže Daković.

Redovno meriti temperaturu (Foto: Depositphotos/martijnmulder)

Život koze u ovakvim situacijama ne bi trebao biti ugrožen, ali izuzeci uvek postoje, stoga je potrebno redovno meriti temperaturu pa ako dođe do promena opšteg stanja, poput odbijanja hrane, zvati veterinara i pristupiti lečenju.

Reprodukcija koza i njihova ishrana u periodu mlečnosti

"Kod ovaca i koza postoji bolest koja se zove graviditetna toksemija. Ona se manifestiuje slično kao ketoza kod krava, ali drugačije se leči i javlja se kod jedinki koje nose dva ili više plodova. Upravo zbog gubitka kalcijuma i fosfora, koje su potrošile kod izgradnje tih plodova", dodaje veterinar.

Ukoliko se temperatura poveća, u tom slučaju će biti potrebni antibiotici. Ali, u manjim slučajevima dolazi do upalnih procesa i infekcije, ali svakako treba biti na oprezu.


Tagovi

Jarenje Koza Gravidnost Posteljica Vladimir Daković


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.