Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koze
  • 07.08.2022. 16:30

Reprodukcija koza i njihova ishrana u periodu mlečnosti

Kozama sa manje mlečnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti i prekrupu sastavljenu od smeše žitarica, dok kozama koje luče veće količine mleka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti smešu koncentrata sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.

Foto: Gordana Nastić
  • 268
  • 48
  • 0

Polni ciklus kod koza je sezonskog karaktera, jer se koze mrču u određeno doba godine. Mrkanje, odnosno polni nagon, najjače je izražen od septembra do novembra meseca, mada se početak u slabijem intenzitetu pojavljuje već u avgustu mesecu.

"Ustvari, polni život koza i ovaca u uskoj je vezi sa trajanjem dnevnog osvetljenja, odnosno skraćivanjem dana. Kako se dan primetno skraćuje, u drugoj polovini avgusta meseca ili prvoj polovini septembra, tako se sve intenzivnije budi polni život koza", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Čačak Nebojša Brajović.

Važnija je razvijenost tela od starosti?

Kaže da kasnozrele rase koza pripuštaju se po prvi put u starosti od 18 meseci. Ranozrele rase u starosti od osam do 10 meseci. Za vreme prvog pripusta važnija je razvijenost tela nego starost životinje. Kozice ranozrelih rasa poželjno je da kod pripusta imaju težinu oko 30 kilograma. Da bi se ta težina postigla u starosti od osam do 10 meseci potrebno ih je intenzivnije hraniti, a što je zbog ranije proizvodne eksploatacije i ekonomski opravdano.

"Gonjenje - mrkanje, traje jedan do dva dana. Ukoliko životinje nisu ostale oplođene, sledeći estrusni ciklus se javlja u intervalima od 17 do 19 dana. Bremenitost traje prosečno oko pet meseci ( ± sedam dana). Pripust koza trebalo bi u zavisnosti od veličine stada obaviti dvokratno", kaže savetodavac, a kao razlog dodaje to što se tako produžava proizvodnja mleka za oko 1,5 mesec, kao i da se jarenje obavlja u dva navrata, čime je prihvat i uzgoj jaradi znatno olakšan.

Ishrana u periodu mlečnosti

Odmah nakon završenog jarenja kozi treba dati napoj od pšeničnih mekinja. Tokom prvih 24 časa njoj je potrebno davati manje količine kvalitetnog sena. Važno je da se prva dva do tri dana nakon jarenja obrok sastoji od manje količine sena uz dodatak koncentrata.

"Potrebno je dnevnu količinu koncentrata postepeno povećavati, kako bi se pet do sedam dana posle jarenja dostigla dnevna količina od 400 - 500 grama", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Srbije Zdravko Dobrić i dodaje da količina i sastav koncentrata zavise od količine i kvaliteta kabaste hrane, kao i broja jaradi koja sisaju kozu.

Kako da prilagodite obrok koza, s obzirom na godišnje doba, parenje i laktaciju

Kozama sa manje mlečnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti i prekrupu sastavljenu od smeše žitarica, dok kozama koje luče veće količine mleka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti smešu koncentrata sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.

Dva meseca posle jarenja više nema potrebu za koncentratom

U prvih mesec i po dana perioda mlečnosti postoji potreba za prehranjivanje koza koncentratom. Nakon toga količinu koncentrata treba smanjiti, tako da sa dva meseca posle jarenja vise nema potrebe za koncentratom, ukoliko je seno dobrog kvaliteta. Posle desetak nedelja mlečnosti, obrok se može sastojati od kvalitetnog sena i određenih količina korensko-krtolastih hraniva.

Kako izabrati kvalitetnu hranu za koze?

"Za visoku proizvodnju mleka u periodu posle jarenja, obrocima treba dodavati i mineralne materije i vitamine" kaže stručnjak i dodaje da je značaj mineralnih materija i vitamina za koze je veći ukoliko je proizvodnja mleka veća.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Koza Kozarstvo Nebojša Brajović Zdravko dobrić Seno Korensko-krtolasta hraniva Koncentrat


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva