Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preventivno delovanje
  • 12.02.2024. 09:00

Subakutna acidoza buraga - uzroci, simptomi i prevencija

Kod krava je relativno lako uočiti simptome: refleksno prestaju da uzimaju hranu, usporava se preživanje, pojavljuje se blaga dijareja koju karakteriše pastozni izmet koji sadrži mehuriće gasova.

Subakutna acidoza buraga - uzroci, simptomi i prevencija
Foto: Depositphoto/Juliedeshaies
  • 343
  • 49
  • 0

Subakutna acidoza buraga (SARA) je probavno metabolički poremećaj koji se sve češće pojavljuje u stadima muznih krava. Dovodi do poremećaja u procesima razgradnje hrane, pato-morfoloških promena na sluzokoži buraga u vidu parakeratoze i ruminitisa. Smanjuje se resorpciona površina sluzokože buraga i kao i stepen resorpcije proizvoda razlaganja hrane što dovodi do narušavanja metaboličke ravnoteže, pre svega do negativnog energetskog bilansa.

SARA utiče na smanjenje apetita pa i na pad proizvodnje mleka, povećava se osmotski pritisak sadržaja buraga, što dovodi do smanjenja vanćelijske tečnosti, odnosno do hipertonične dehidratacije. Usled ovih poremećaja smanjuje se zapremina krvi u cirkulaciji, a povećava se gustina i usporava njen protok u perifernim krvnim sudovima, a ovo uzrokuje laminitis.

SARA i laminitis najčešće prate jedno drugo

SARA utiče na stvaranje histamina i endotoksina koji izazivaju teške poremećaje u vaskularnom sistemu korijuma papaka. Ako proces duže traje može da dođe i do promene položaja falangijalne kosti i deformacije rožine papaka.

Istraživači su identifikovali dve proizvodne grupe u muznim stadima koje su najosetljivije na ovaj probavno metabolički poremećaj. To su krave u ranoj laktaciji (unutar prve tri nedelje nakon teljenja) i krave na vrhuncu DMI (10 - 14 sedmica nakon teljenja).

Kod krava je relativno lako uočiti simptome (Foto: Depositphotos/ahavelaar)

Krave u ranoj laktaciji su pod većim rizikom zbog smanjenog apsorpcionog kapaciteta epitela buraga, loše prilagođene mikroflore buraga i naglog uvođenja visokoenergetske hrane u obrok. Krave na vrhuncu DMI su u opasnosti zbog visokog nivoa isparljivih masnih kiselina (VFA) proizvedenih mikrobnom fermentacijom, koje preplavljuju puferski i apsorpcioni kapacitet buraga. Tada dolazi do pada pH vrednosti sadržaja buraga ispod kritične tačke od 5,5 što narušava normalan tok metabolizma.

Simptomi i uroci

Kod krava je relativno lako uočiti simptome: preživari refleksno prestaju da uzimaju hranu, usporava se preživanje, pojavljuje se blaga dijareja koju karakteriše pastozni izmet koji sadrži mehuriće gasova.

Uzroci ovom poremećaju mogu da budu različiti, a najčešći su:

  • Obrok sa visokim sadržajem koncentrata: Ishrana sa velikim učešćem brzo fermentirajućih ugljenih hidrata, kao što su žitarice (kukuruz, ječam, pšenica), može da dovede do prekomerne proizvodnje isparljivih masnih kiselina (VFA) i mlečne kiseline u buragu.
  • Obrok sa niskim sadržajem vlakana: Obrok, najčešće od zelene mase, koji sadrži malo vlakana može smanjiti proizvodnju pljuvačke i smanjiti puferski kapacitet buraga. Pljuvačka pomaže u neutralizaciji kiselina u buragu. Primer je lako svarljiv obični ljulj jer sadrži visoke koncentracije brzo fermentirajućih ugljenih hidrata i niske koncentracije fizički efikasnih vlakana što stvara preduslove za pojavu SARA.
  • Nagle promene u ishrani: Brze promene u ishrani, posebno pri prelasku sa ishrane pretežno kabastim, na ishranu sa koncentrovanim hranivima, mogu poremetiti ravnotežu mikroflore buraga, čineći krave podložnijim acidozi.
  • Biranje hrane: Krave imaju prirodnu tendenciju da selektivno konzumiraju određene komponente svoje ishrane. Ako krave selektivno jedu visokokoncentrovanu hranu i izbegavaju hraniva sa višim sadržajem vlakana, to takođe može da dovede do neravnoteže u buragu. Zbog toga obrok treba da bude dobro pripremljen i usklađen sa potrebama krava.
  • Učestalost i vreme hranjenja: Nepravilan raspored hranjenja ili retki obroci mogu doprineti SARA-i. Krave koje se hrane velikim količinama koncentrata u jednom obroku mogu doživeti brzu fermentaciju i posledični pad pH buraga. Najbolje je da na hranidbenom stolu odnosno u jaslama uvek bude nešto hraniva.

Slab unos vode takođe može da doprinese pojavi SARA. Voda je ključna za održavanje odgovarajuće hidratacije i podržavanje rada mikroorganizama buraga.

Prevencija

Kada govorimo o prevenciji probavno metaboličkog poremećaja, onda treba pored jedinki posmatrati i grupe životinja, odnosno celo stado. A posebno ako govorimo o balansiranju obroka i prilagođavanju potrebama jedinki odnosno grupa u različtim delovima laktacije.

Konkretne preporuke su predstavljene i tabeli ispod:

Problem

Intervencija

Uticaj

Zagrevanje <4 nedelje –

(pojačana ishrana krava pred

teljenje)

Omogućiti postepeno

prilagođavanje 4-6 nedelja

Optimalna proliferacija

sluzokože i mikroflore buraga

Preintezivno zagrevanje

Maksimalno povećanje

koncentrata/dan treba da

bude 0,25 kg

Okruženje buraga može da

apsorbuje/neutrališe VFA i soli

mlečne kiseline (laktate)

Jedan TMR za krave u laktaciji i

1 TMR za zasušene krave

Prilagoditi obroke za grupe

krava po fazama laktacije

Energija u obroku prilagođena

kapacitetu sluzokože buraga

Greške u predaji hranljivih

materija (varijacije u SM, NEL i

NDF)

Proceniti i iskontrolisati

izvore grešaka (uzorkovanje u

silosu/silažniku, sadržaj vlage,

masa, sadržaj SM)

Stabilnost u rumenu

(ravnoteža između laktogenih i

laktolitičkih bakterija)

Zrnasta hraniva suviše fino

mlevena, parene pahuljice,

ekstrudirane ili/ili mokre

Analiza veličine čestica zrna

Usporavanje brzine

fermentacije zrnastih hraniva

Obroci sa visokom DCAD

stvara nizak pH buraga

Dodavanje pufera u ishranu ili

stimulisanje aktivnosti

žvakanja i preživanja (7%

vlakana >3,5 cm), 27–30% NDF

(70–80% iz stočne hrane da bi

se obezbedio adekvatan

eNDF), 35–45% SM kao NFC

Povećani kapacitet pufera u

buragu neposredno ili preko

povećane proizvodnje

pljuvačke

Više od 15% dugih čestica u

kabastom delu obroka

(povećava biranje)

Analiza uzoraka iz jasala/sa

krmnog stola i analiza

kapaciteta krmnog stola

Adekvatan sadržaj dugih

vlakana sprečava biranje, a

adekvatan prostor za ishranu

sprečava loše hranjenje

Prekomerno mešanje ili

prekomerna obrada TMR-a

(smanjena veličina čestica i

sadržaj eNDF)

Iskontrolišite vreme

mešanja kao i rad dozatora

(vaga) u mikseru

Homogeni obrok obezbeđuje

stabilnost mikroflore u buragu

VFA - isparljive masne kiseline; TMR - ukupno mešan obrok; SM - suva materija; NEL - neto energija za proizvodnju mleka; NDF - neutralna deterdžentska vlakna; DCAD - hranidbena katjonsko-anjonska razlika; eNDF - efektivna NDF; NFC - ugljeni hidrati bez vlakana.

Ukoliko dodajemo određene pufere u obroke, neophodno je dobro odrediti količine. S tim u vezi postoje sledeće preporuke u g/dan po grlu:

  • Soda bikarbona - 110 - 225;
  • Natrijum seskvikarbonat - 110 - 225;
  • Magnezijum oksid - 50 - 90;
  • Natrijum bentonit - 110 - 454:
  • Kalcijum karbonat - 115 - 180;
  • Kalijum karbonat - 270 - 410.

Pored navednog, neophodno je obezbediti kvalitetnu, čistu i svežu vodu za životinje. Pristup vodi mora biti jednostavan, lagan. Treba imati dovoljno mesta za napajanje, što znači dovoljne površine korita odnosno dovoljan broj pojilica.

Prevencija je bitna s obzirom da se klinički efekti odnosno ekonomski gubici javljaju sa zakašnjenjem, tj. posle acidotskog "udara".  Zbog toga je ona mnogo povoljnija od lečenja. Naravno, u težim slučajevima lečenje je nezaobilazno. Spečavanje pojave ovog poremećaja uključuje pažljivo formulisanje obroka, uspostavljanje ravnoteže kabaste (vlaknaste) hrane i koncentrata, postepeno uvođenje promena u ishrani, posebno posle početka muže, i osiguranje odgovarajućeg pristupa kvalitetnom izvoru vode. Rad sa inženjerima stočarstva na formulisanju obroka i praksi upravljanja u stadu je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja i proizvodnje muznih krava.


Tagovi

Subakutna acidoza buraga SARA Probavni poremećaj Metabolički poremećaj Ishrana krava Spetit krava Simptomi porećaja Uzroci poremećaja Deformacija papaka Pad proizvodnje mleka


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mleka.