Kod krava je relativno lako uočiti simptome: refleksno prestaju da uzimaju hranu, usporava se preživanje, pojavljuje se blaga dijareja koju karakteriše pastozni izmet koji sadrži mehuriće gasova.
Subakutna acidoza buraga (SARA) je probavno metabolički poremećaj koji se sve češće pojavljuje u stadima muznih krava. Dovodi do poremećaja u procesima razgradnje hrane, pato-morfoloških promena na sluzokoži buraga u vidu parakeratoze i ruminitisa. Smanjuje se resorpciona površina sluzokože buraga i kao i stepen resorpcije proizvoda razlaganja hrane što dovodi do narušavanja metaboličke ravnoteže, pre svega do negativnog energetskog bilansa.
SARA utiče na smanjenje apetita pa i na pad proizvodnje mleka, povećava se osmotski pritisak sadržaja buraga, što dovodi do smanjenja vanćelijske tečnosti, odnosno do hipertonične dehidratacije. Usled ovih poremećaja smanjuje se zapremina krvi u cirkulaciji, a povećava se gustina i usporava njen protok u perifernim krvnim sudovima, a ovo uzrokuje laminitis.
SARA utiče na stvaranje histamina i endotoksina koji izazivaju teške poremećaje u vaskularnom sistemu korijuma papaka. Ako proces duže traje može da dođe i do promene položaja falangijalne kosti i deformacije rožine papaka.
Istraživači su identifikovali dve proizvodne grupe u muznim stadima koje su najosetljivije na ovaj probavno metabolički poremećaj. To su krave u ranoj laktaciji (unutar prve tri nedelje nakon teljenja) i krave na vrhuncu DMI (10 - 14 sedmica nakon teljenja).
Krave u ranoj laktaciji su pod većim rizikom zbog smanjenog apsorpcionog kapaciteta epitela buraga, loše prilagođene mikroflore buraga i naglog uvođenja visokoenergetske hrane u obrok. Krave na vrhuncu DMI su u opasnosti zbog visokog nivoa isparljivih masnih kiselina (VFA) proizvedenih mikrobnom fermentacijom, koje preplavljuju puferski i apsorpcioni kapacitet buraga. Tada dolazi do pada pH vrednosti sadržaja buraga ispod kritične tačke od 5,5 što narušava normalan tok metabolizma.
Kod krava je relativno lako uočiti simptome: preživari refleksno prestaju da uzimaju hranu, usporava se preživanje, pojavljuje se blaga dijareja koju karakteriše pastozni izmet koji sadrži mehuriće gasova.
Uzroci ovom poremećaju mogu da budu različiti, a najčešći su:
Slab unos vode takođe može da doprinese pojavi SARA. Voda je ključna za održavanje odgovarajuće hidratacije i podržavanje rada mikroorganizama buraga.
Kada govorimo o prevenciji probavno metaboličkog poremećaja, onda treba pored jedinki posmatrati i grupe životinja, odnosno celo stado. A posebno ako govorimo o balansiranju obroka i prilagođavanju potrebama jedinki odnosno grupa u različtim delovima laktacije.
Konkretne preporuke su predstavljene i tabeli ispod:
Problem |
Intervencija |
Uticaj |
---|---|---|
Zagrevanje <4 nedelje – (pojačana ishrana krava pred teljenje) |
Omogućiti postepeno prilagođavanje 4-6 nedelja |
Optimalna proliferacija sluzokože i mikroflore buraga |
Preintezivno zagrevanje |
Maksimalno povećanje koncentrata/dan treba da bude 0,25 kg |
Okruženje buraga može da apsorbuje/neutrališe VFA i soli mlečne kiseline (laktate) |
Jedan TMR za krave u laktaciji i 1 TMR za zasušene krave |
Prilagoditi obroke za grupe krava po fazama laktacije |
Energija u obroku prilagođena kapacitetu sluzokože buraga |
Greške u predaji hranljivih materija (varijacije u SM, NEL i NDF) |
Proceniti i iskontrolisati izvore grešaka (uzorkovanje u silosu/silažniku, sadržaj vlage, masa, sadržaj SM) |
Stabilnost u rumenu (ravnoteža između laktogenih i laktolitičkih bakterija) |
Zrnasta hraniva suviše fino mlevena, parene pahuljice, ekstrudirane ili/ili mokre |
Analiza veličine čestica zrna |
Usporavanje brzine fermentacije zrnastih hraniva |
Obroci sa visokom DCAD stvara nizak pH buraga |
Dodavanje pufera u ishranu ili stimulisanje aktivnosti žvakanja i preživanja (7% vlakana >3,5 cm), 27–30% NDF (70–80% iz stočne hrane da bi se obezbedio adekvatan eNDF), 35–45% SM kao NFC |
Povećani kapacitet pufera u buragu neposredno ili preko povećane proizvodnje pljuvačke |
Više od 15% dugih čestica u kabastom delu obroka (povećava biranje) |
Analiza uzoraka iz jasala/sa krmnog stola i analiza kapaciteta krmnog stola |
Adekvatan sadržaj dugih vlakana sprečava biranje, a adekvatan prostor za ishranu sprečava loše hranjenje |
Prekomerno mešanje ili prekomerna obrada TMR-a (smanjena veličina čestica i sadržaj eNDF) |
Iskontrolišite vreme mešanja kao i rad dozatora (vaga) u mikseru |
Homogeni obrok obezbeđuje stabilnost mikroflore u buragu |
VFA - isparljive masne kiseline; TMR - ukupno mešan obrok; SM - suva materija; NEL - neto energija za proizvodnju mleka; NDF - neutralna deterdžentska vlakna; DCAD - hranidbena katjonsko-anjonska razlika; eNDF - efektivna NDF; NFC - ugljeni hidrati bez vlakana.
Ukoliko dodajemo određene pufere u obroke, neophodno je dobro odrediti količine. S tim u vezi postoje sledeće preporuke u g/dan po grlu:
Pored navednog, neophodno je obezbediti kvalitetnu, čistu i svežu vodu za životinje. Pristup vodi mora biti jednostavan, lagan. Treba imati dovoljno mesta za napajanje, što znači dovoljne površine korita odnosno dovoljan broj pojilica.
Prevencija je bitna s obzirom da se klinički efekti odnosno ekonomski gubici javljaju sa zakašnjenjem, tj. posle acidotskog "udara". Zbog toga je ona mnogo povoljnija od lečenja. Naravno, u težim slučajevima lečenje je nezaobilazno. Spečavanje pojave ovog poremećaja uključuje pažljivo formulisanje obroka, uspostavljanje ravnoteže kabaste (vlaknaste) hrane i koncentrata, postepeno uvođenje promena u ishrani, posebno posle početka muže, i osiguranje odgovarajućeg pristupa kvalitetnom izvoru vode. Rad sa inženjerima stočarstva na formulisanju obroka i praksi upravljanja u stadu je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja i proizvodnje muznih krava.
Tagovi
Autor