Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reč stručnjaka
  • 17.04.2022. 12:00

Zdravlje papaka - jedan od najznačajnijih elemenata uspešne proizvodnje mleka

Postoji više bolesti koje izazivaju hromost. Ukrštanje nogu je znak bola. Krave je najbolje posmatrati na ravnoj, čistoj, ne klizavoj betonskoj podlozi.

Foto: Miljan Erbez
  • 302
  • 68
  • 0

Hromost ili šepavost (Claudicatio intermittens) se definiše kao disfunkcionalna upotreba ekstremiteta ili kao nemogućnost njihove funkcionalne upotrebe. Problem je čest kod svih preživara, ali najviše se manifestuje u intenzivnom mlečnom govedarstvu zbog neprirodnog načina života i specifičnih uslova držanja u intenzivnim uzgojima proizvodnje.

Na pojavu šepavosti utiču brojni faktori rizika. Oni unutrašnji se ne mogu izbeći jer uključuju sezonu, fazu graviditeta i laktacije, prethodne bolesti i paritet. Tu je i genetski rizik za razvoj lezija.

S druge strane, spoljašnji faktori su:

  • komfor (omogućen maksimalni period ležanja, udobne površine ležišta, odgovarajuće površine za kretanje i stajanje),
  • higijena krava (suve površine, površine bez fecesa i urina, odgovarajuća biološka sigurnost stada),
  • socijalno i fizičko integrisanje junica i zasušenih krava,
  • kretanje krava na farmi (dobri putevi oko zgrada, ka izmuzištu, ka pašnjaku, pri ishrani),
  • ishrana (makroelementi, mikroelementi) i
  • odgovarajuće preventivno skraćivanje rožine papaka.

Na pojavu lezija papaka i ispoljavanje hromosti utiču greške pri obradi, kvalitet prostirke, dizajn i veličina ležišta, kao i kvalitet površina za hodanje, pristup pašnjaku, socijalni status i predispozirajuća fiziološka faza organizma poput porođaja i laktacija. Suzbijanje hromosti se zasniva na prevenciji, sprovođenju pravilnih zootehničkih i veterinarskih mera.

Šepavost krava

Za uspešnu dijagnostiku potrebno je poznavati normalan način kretanja goveda. Ona se zasniva na posmatranju u mirovanju i u kretanju. Kada je lokacija bolnog procesa u petama zadnjih nogu, krava izbacuje noge prema nazad. Ukoliko je bolom zahvaćen lateralni papak, krava će nastojati da rastereti taj papak, većim delom se oslanjati na medijalni papak, na taj način što će prilikom kretanja izbacivati nogu u stranu.

Čišćenje i orezivanje će smanjiti pojavu hromosti životinja (Foto: Selma Mujić)

Ukrštanje nogu je takođe znak bola. Krave je najbolje posmatrati na ravnoj, čistoj, ne klizavoj betonskoj podlozi. Da se pri tom vide sa strane, zatim sa zadnjeg dela i pri udaljavanju. I to pri šest do 10 neprekidnih koraka. U praksi se primenjuje posmatranje kretanja između ležišta i hranidbenog stola. Postoji više bolesti koje izazivaju hromost odnosno šepavost krava:

Laminitis je akutna, subakutna ili hronična difuzna aseptična upala nokatnog i postranog papčanog korijuma (Pododermatitis aseptica diffusa).

Bolest bele linije se karakteriše razdvajanjem vezivno tkivne veze između tabana i zida papka u beloj liniji. Kako životinje stoje na tvrdoj podlozi, te zbog loših zoohigijenskih uslova imaju mekanu rožinu, često dolazi do uguravanja raznih materijala (kamenčića, prostirke) u područje bele linije, što dovodi do pritiska na korijum, a rezultat je hromost zbog bola.

Erozija petnog dela rožine se održava nepravilnim gubitkom bulbarnog dela rožine u obliku različitih udubljenja.

Rusterholzov čir (Pododermatitis circumscripta) od koje najčešće obolevaju starija, dobro uhranjena goveda, te gravidne krave koje su stajski držane i hrane se velikom količinom visokoenergetske hrane.

Horizontalni žlebovi i fisure su ulegnuća na papacima paralelna sa krunom koja se mogu pružati aksijalno i abaksijalno na zidu rotine papka. Radi se o pucanja rožine papka na istim mestima gde se nalaze i žlebovi. Najčešći uzrok nastanka fisure je promena u ishrani.

Vertikalne fisure se manifestuje kroz stvaranje pukotina odnosno odvajanja rožine papka u smeru rožnih cevčica.

Intradigitalna flegmona je akutna ili subakutna nekrotična infekcija koja počinje lezijama kože među papcima.

Interdigitalni dermatitis je upala interdigitalnog epidermalnog sloja, a uzrokovana je infekcijom Dichlobacter nodosus. Predstavlja bakterijsku upalu ovog sloja pete i kože između dva prsta nogu krava.

Digitalni dermatitis je zarazna površinska upala epiderme proksimalno od krunskog ruba i međupapčanog prostora. Prijemčive su sve kategorije goveda, ali najčešće obolevaju junice odmah po ulasku u proizvodnu grupu, a morbiditet može ići i do 90 odsto.

Kako održavati zdravlje papaka?

Kao što će mnogi veterinari i stočari primetiti, dobro održavana navika čišćenja i orezivanja, će smanjiti pojavu nelagodnosti i hromosti životinja. Takođe, pri dobroj ishrani životinja, sa odgovarajućim hranljivim materijama kao što su cink i vitamin H (Biotin, vitamin B7), veća je verovatnoća da će životinje imati kvalitetno tkivo papaka i jače noge.

Krave posle korekcije papaka povećavaju unošenje kabaste hrane

Istraživanja koja analiziraju biohemijski profil krava pre i posle korekcije papaka i na osnovu razlika u serumskoj koncentraciji albumina, glukoze, uree, amonijaka i β- hidroksibuterne kiseline, zaključuju da krave nakon ovog tretmana povećavaju unošenje kabaste hrane, čime se poboljšava varenje u buragu.


Tagovi

Stočarstvo Krave Papci Zdravlje papaka Šepavost krave Hromost


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mleka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]