Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 20.01.2022. 12:00

U planu formiranje Nacionalnog udruženja proizvođača mleka

S obzirom na količinu proizvedenog mleka po okruzima, smatramo da bi bilo dobro formirati 17 teritorijalnih (regionalnih) udruženja koja bi nakon toga činila Nacionalni savez sa svim svojim pratećim telima, napisao je Aleksandar Bogićević u svojoj fejsbuk objavi.

Foto: Depositphotos/Kishko
  • 267
  • 114
  • 0

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević objavio je na svom fejsbuk profilu da je na sastancima u Leskovcu, Nišu, Kruševcu, Kraljevu i Kragujevcu održanim sa savetnicom predsednika Vlade i članicom Saveza udruženja odgajivača goveda Sanjom Bugarski razmatrano formiranje Nacionalnog udruženja proizvođača mleka.

"S obzirom na količinu proizvedenog mleka po okruzima, smatramo da bi bilo dobro formirati 17 teritorijalnih (regionalnih) udruženja koja bi nakon toga činila Nacionalni savez sa svim svojim pratećim telima", napisao je Bogićević u svojoj objavi.

Razgovori o formiranju Nacionalnog udruženja proizvođača mleka (foto: Facebook/A.Bogićević)

Srbija je jedna od deset evropskih država sa stalnim suficitom u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. Pad potražnje ovih proizvoda zbog pandemije, a zatim nagli rast cene stočne hrane za više od 50 odsto doveli su proizvođače u vrlo težak položaj, prenosi RTS.

Proizvođači ističu da je prosečna cena mleka sada niža čak i u odnosu na 2018. godinu. Prosečna cena mleka danas se kreće oko 30 dinara, što je mnoge farme dovelo do ruba siromaštva.

Viša cena mleka ili protestna blokada - proizvođači uputili poziv Imleku

Zbog ovoga, podsetimo, proizvođači mleka u Srbiji početkom decembra prošle godine uputili su poziv na razgovor direktoru "Imleka" kako bi zatražili da ta mlekara poveća otkupnu cenu, a ako zahtev bude odbijen prete protesnom blokadom.

Poljoprivrednici su još nekoliko meseci ranije tražili da proizvođačka cena bude 56 dinara, pa je tek nekoliko manjih mlekara podiglo za dva-tri dinara. S druge strane, povećana je premija mleka sa sedam na 10 dinara po litru, pa zbog toga, veruju stočari, ostale mlekare nisu želele da povećaju otkupnu cenu.


Tagovi

Cena mleka Sanja Bugarski Aleksandar Bogićević Nacionalno udruženje proizvođača mleka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...