Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 02.12.2021. 12:00

Viša cena mleka ili protestna blokada - proizvođači uputili poziv Imleku

Imlek, koji je lider na domaćem tržištu, neće da plati realnu cenu mleka i proizvođači sada za litar dobijaju od 36 do 38 dinara, a da je 2015. godine litar koštao 43 dinara, napominje predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.307
  • 670
  • 0

Proizvođači mleka u Srbiji uputili su poziv na razgovor direktoru "Imleka" kako bi zatražili da ta mlekara poveća otkupnu cenu, a ako zahtev bude odbijen prete protesnom blokadom, rekla je danas predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.

Ona je za Betu rekla da ova mlekara, koja je lider na domaćem tržištu, neće da plati realnu cenu mleka i da proizvođači sada za litar dobijaju od 36 do 38 dinara, a da je 2015. godine litar koštao 43 dinara.

"Mlekara Imlek je lider na domaćem tržištu i diktira cenu i ostalim mlekarama. Proizvođači mleka su uputili zahtev za razgovor sa direktorom i čekaju poziv, a ukoliko ne budu pozvani blokiraće tu mlekaru", rekla je Bugarski.

Zbog povećane premije, mlekare neće da "dignu" cenu mleka

Dodala je da je proizvođačka cena mleka 56 dinara i da je pre nekoliko meseci, kada su mlekari javno izrazili nezadovoljstvo, nekoliko manjih podiglo cenu za dva-tri dinara, pa da sada te manje plaćaju mleko skuplje od "Imleka".

Proizvođači traže da otkupna cena sirovog mleka bude 56 dinara

Podsetimo, krajem juna ove godine okupljeni stočari tražili su od države da odredi minimalnu proizvođačku cenu, jer je situacija u mlečnom govedarstvu, kako je ukazala predsednica Saveza "alarmantna i da su farmeri pred bankrotom".

Odgovor države na to usledio je u avgustu, kada je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za TV Fruška Gora najavio pomoć u vidu povećanja premija već u trećem i četvrtom kvartalu za 40 odsto, odnosno sa sedam na 10 dinara po litru. Time je država, prema rečima Bugarski, posredno pomogla da mlekare i dalje odbijaju da podignu otkupnu cenu jer računaju da je ona zbog te subvencije povećana.

Sanja Bugarski: Nemoguće da i dalje proizvodimo gubitke u mlečnom govedarstvu

Pre nekoliko meseci, kada su se mlekari javno pobunili nezadovoljni otkupnom cenom, premijerka Ana Brnabić je pokušala da organizuje zajednički sastanak proizvođača i mlekara, ali do danas to nije uspela.


Tagovi

Cena mleka Premija za mleko Imlek Sanja Bugarski Branislav Nedimović Proizvođačka cena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...