• Premija za mleko
  • 24.08.2021. 12:00

Rod kukuruza prosečan, a stočarima 40 odsto viša premija za mleko?

Nedostatak padavina u julu uzeo je svoj danak našoj najznačajnijoj ratarskoj vrsti pa su procene da ce ovo biti jedna prosečna godina. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio i povećanje premija za mleko.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.067
  • 103
  • 0

Uskoro će početi berba kukuruza, ali prinosi neće biti očekivani. Mnogi su, pa i sam ministar poljoprivrede Branislav Nedimović očekivali rekordnu godinu, sa prinosom višim od prošlogodišnjih 8,1 tonu po hektaru. Julska suša učinila je svoje, tako da je sada sasvim izvesno da ćemo barem kada je kukuruz u pitanju imati prosečnu godinu.

Što se cene žutog zrna tiče ona je na istorijskom maksimumu, kaže Nedimović, i dodaje da ukoliko bi ona bila viša išlo bi na ruku ratarima, ali bi stočari bili u problemu.

Sledi pomoć u mlečnom govedarstvu, pa stočari mogu da očekuju povećanje premija već u trećem i četvrtom kvartalu za 40 odsto, najavio je Nedimović i dodao da se razmatraju još neke vrste pomoći poljoprivrednicima, a o kojima će više detalja biti poznato u danima koji slede.

Detaljnije pogledajte u video prilogu TV Fruška gora:


Tagovi

Premije za mleko Stočari Rod Kukuruza Cena kukuruza Branislav Nedimović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba grožđa u vršačkom kraju se polako bliži kraju. Vinogradari su zadovoljni kvalitetom grožđa, međutim prinos je nešto manji od uobičajenih zbog ovogodišnje suše.