Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 02.08.2021. 10:00

Sanja Bugarski: Nemoguće da i dalje proizvodimo gubitke u mlečnom govedarstvu

Savez udruženja odgajivača goveda najavio je da će anagažovati ekonomske stručnjake da utvrde minimalnu cenu i toga će sve mlekare morati da se pridržavaju.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.719
  • 975
  • 0

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski istakla je da se cena mleka nije menjala proteklih šest godina, da su cene inputa (kukuruza, soje, suncokretove sačme) drastično skočile, te su oni pred bankrotom i traže da njihove probleme čuju predsednik Republike Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, pa da tako pokušaju da zajednički reše problem, piše RTV.

"Trenutno je prosečna cena mleka 30 dinara po litru, a pre šest godina bila je 42 dinara. Ako računamo samo radnu snagu, energente, amortizaciju, svako iole normalan zna da je nemoguće da i dalje proizvodimo gubitke", istakla je Bugarski.

Minimalna proizvođačka cena mleka

Mi molimo našu državu da nama pomogne, ističe dalje predsednica Udruženja. 

"Mi smo se trudili da pomognemo svom narodu sve ove godine jer konstantno radimo i proizvodimo osnovnu životnu namirnicu, a sada država mora nama da pomogne. Mi decenijama ne možemo da utičemo na cenu svog proizvoda i naše poslovanje se zasniva na nečijoj dobroj volji, zato tražimo da država uvede minimalnu proizvođačku cenu mleka."

Ranije je za Betu rekla, a preneo Danas, da otkupljivači i prerađivači mleka ignorišu zahteve da povećaju otkupnu cenu mleka i zloupotrebljavaju sistem subvencija za stimulisanje i proširenje proizvodnje, pa državnu premiju od sedam dinara po litru uračunavaju u minimalnu otkupnu cenu.

Navodi da će anagažovati ekonomske stručnjake da utvrde tu minimalnu cenu i toga će sve mlekare morati da se pridržavaju.

"Nećemo praviti proteste, ali novca nemamo, treba da spremamo silažu, a nemamo novca ni za gorivo", istakla je Bugarski.

Proizvođači traže da otkupna cena sirovog mleka bude 56 dinara

Podsetimo, na sastanku u Privrednoj komori Vojvodine krajem jula, proizvođai su tražili minimalno 56 dinara za litar i ukazali da je situacija u mlečnom govedarstvu alarmantna i da su farmeri pred bankrotom.

Ministar je ponudio razne vidove pomoći u segementima koji su im na raspolaganju, što su stočari prihvatili, ali kažu to neće dugotrajno rešiti problem. Stoga su u petak doneli odluku da upute zahtev predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić za hitan sastanak.


Tagovi

Mlečno govedarstvo Sanja Bugarski Minimalna otkupna cena Savez udruženja odgajivača goveda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u