Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana kaveza
  • 02.07.2021. 13:00

Ukida se kavezni uzgoj životinja u EU - slede posebne mere podrške

Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca poručuje da se ne sme zaboraviti složenost ulaganja i napora koji stoje iza ovih predloga. Upozoravaju i na dvostruke standarde na robu iz uvoza.

Foto: Depositphotos/Pixinooo
  • 332
  • 525
  • 0

Do 2023. godine Evropska komisija doneće zakonodavni predlog o zabrani kaveza za brojne životinja iz uzgoja. Predlog će biti deo aktualne revizije zakonodavstva o dobrobiti životinja u okviru strategije "od polja do stola" (F2F), jučerašnji je odgovor ovog izvršnog tela Evropske unije na građansku inicijativu "End the Cage Age" (Okončajmo upotrebu kaveza) koju podržava više od milion građana EU. 

Ukidanje će se izvršiti postupno, a samo zakonodavstvo trebalo bi da stupi na snagu 2027. 

Ova je građanska inicijativa rezultat zahteva za prelazak na etičnije i održivije poljoprivredne sisteme, uključujući reviziju postojećih pravila EU-a o dobrobiti životinja. Kako se ističe u saopštenju, odgovor na taj društveni zahtev važan je prioritet Komisije i u skladu je sa njenim obvezama iz strategije F2F i evropskog zelenog plana.

Na koje se životinje odnosi?

Iako se na sve životinje iz uzgoja primenjuje važeće zakonodavstvo o njihovoj zaštiti, pravilima o stavljanju u kaveze obuhvaćene su samo koke nosilje, tovni pilići, krmače i telad. U budućnosti će se odnositi za sve životinje navedene u Inicijativi, posebno na one koje su već obuhvaćene zakonodavstvom, kao što su koke nosilje, krmače i telad, ali i kuniće, mlade kokoši, roditeljska jata lakih i teških rasa živine, prepelice, patke i guske. Za te je životinje Komisija od EFSA-e već zatražila dopunu postojećih naučnih dokaza kako bi se utvrdili uslovi potrebni za zabranu kaveza.

U okviru svoje strategije F2F Komisija se već obavezala da će predložiti reviziju zakonodavstva o dobrobiti životinja, uključujući zakonodavstvo o prevozu i uzgoju, koje je trenutno u postupku provere prikladnosti, čiji se završetak planira do leta 2022.

Posebne mere podrške

Kako bi se omogućio uravnotežen i ekonomski održiv prelazak na ovu vrstu uzgoja, Komisija će tražiti posebne mere podrške u ključnim povezanim područjima politika, kao što su trgovina, istraživanje i inovacije. Konkretno, novom zajedničkom poljoprivrednom politikom osiguraće se finansijska podrška i podsticaji, kao što je novi instrument za programe za ekologiju, kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da svoje objekte prilagode novim standardima za uzgoj životinja. 

Osim toga, ističu, države članice mogu se koristiti sredstvima iz Fonda za pravednu tranziciju i Mehanizma za oporavak i otpornost kako bi poljoprivrednicima pružile podršku za prilagođavanje sistemima bez kaveza.

Sledeći koraci

Budući da će zbog prestanka upotrebe kaveza biti potrebne promene postojećih poljoprivrednih sistema, Komisija će u proceni učinka koja će biti sprovedena do kraja 2022. razmotriti socioekonomske i ekološke posledice mera koje će se preduzeti kao i koristi za dobrobit životinja. U tom će se kontekstu najkasnije do početka 2022. održati javno savetovanje. 

"Održivi prehrambeni sistem ne može da postoji bez visokih standarda za dobrobit životinja. Ovom se građanskom inicijativom samo potvrđuje da se odgovara na društveni zahtev za etičniju i održiviju poljoprivredu", izjavio je poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski

Dvostruki standardi za robu iz uvoza?

U Evropskom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca pozdravili su odluku kada je reč o tržištu unutar Unije, ali još jednom upozorili na nedostatak garancije o dobrobiti životinja za proizvode koji dolaze iz uvoza. 

Ističu i kako se svaki predlog mora zasnivati na naučnim dokazima te da se poljoprivredna zajednica mora u potpunosti konsultovati u javnom savetovanju.

"Potpuna procena uticaja mora da se izvrši pre bilo kakve obaveze za postupnim ukidanjem kaveza. Takođe, ne smemo da zaboravimo složenost ulaganja i napora koji stoje iza ovih predloga", upozoravaju pozdravljajući prelazne i popratne mere kako su predložene od strane Komisije, kao što je podrška u okviru ZPP-a, politika promocije poljoprivrednih proizvoda, informativne kampanje i obuka te mogućnost označavanja dobrobiti životinja u EU. 

Skeptični su prema proizvodima iz uvoza. Prema postojećem zakonodavstvu EU-a postoji samo nekoliko životinjskih vrsta i proizvoda koji su podložni posebnim uslovima dobrobiti pri uvozu.

"U poređenju sa ostatkom predloga, nekoliko je slabih tačaka u području spoljne trgovine, kao što je nametanje "nekih pravila" od strane zemalja izvoznica kao i moguća evropska oznaka o dobrobiti životinja. I prema uvozu treba da budemo zahtevni, kao što smo prema svom tržištu jer će dvostruki standard samo povećavati taj jaz", zaključuju u saopštenju. 

Srbija je 2010. godine donela Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja u pogledu prostora za životinje, međutim kako nije niko bio spreman od proizvođača, primena je odložena. Poslednje odlaganje ustanovljeno je do kraja 2023. godine. Ali, pretpostavlja se da će se naša država prilagoditi zakonodavstvu EU, pošto će se, između ostalog, za postupak zamene kaveza koristiti sredstva iz IPARD programa. 


Tagovi

Zabrana kaveza Građanska inicijativa Podrška poljoprivrednicima Evropska komisija End the Cage Age Copa Cogeca Dobrobit životinja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)