Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kavezi za koke nosilje
  • 24.12.2020. 14:00

Produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje do 2023. godine

Prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto.

Foto: Depositphotos/pxhidalgo
  • 493
  • 8
  • 0

Proizvođači konzumnih jaja do kraja 2023. godine mogu da zamene kaveze za koke nosilje tako da će, u vreme otežanih uslova poslovanja zbog pandemije Kovid 19, imati dovoljno vremena da se prilagode zakonodavstvu EU ali i da za ovaj veliki posao koriste sredstva iz IPARD programa. 

Produženje roka za tri godine rezultat je inicijative Grupacije za proizvodnju živinskog mesa i jaja Privredne komore Srbije, upućene resornom ministarstvu poljoprivrede koje je izmenilo Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja. Prvobitni rok za zamenu kaveza pomeren je sa 1. januara 2021. na 31. decembar 2023.

Traži se odlaganje primene Pravilnika o uslovima držanja koka nosilja

"Da nije došlo do izmene Pravilnika, proizvodnja bi se smanjila za oko 40 odsto i verovatno bi morali da se oslonimo na uvoz, dok bi mnogi proizvođači čak i odustali od proizvodnje jaja", rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Nema odlaganja nakon 2023. godine?

Budimović je podsetio da je na predlog PKS-a, IPARD program omogućio proizvođačima konzumnih jaja da konkurišu za sredstva usmerena za nove, obogaćene, kavezne sisteme.

"Treba iskoristiti potencijal nacionalnih podsticaja i IPARD programa i početi sa realizacijom zamene običnih za obogaćene kaveze za koke nosilje, jer je pretpostavka da više neće biti odlaganja primene Pravilnika nakon 2023. godine."

Ističe da prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto.  


Tagovi

Kavezi za koke nosilje Konzumna jaja IPARD Nenad Budimović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...