Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo
  • 18.10.2022. 18:00

Uvodi se zabrana ubijanja muških pilića u celoj EU - šta to znači za tržište?

Svake godine milioni muških pilića budu ubijeni mlevenjem ili gušenjem jer nisu korisni u proizvodnji mesa, a drugi načini usmrćivanja su skupi. Ako se zabrani ta praksa, problem će se premestiti izvan granica EU.

Foto: Depositphoto/galitskaya
  • 292
  • 49
  • 0

Evropska komisija će predložiti postupno ukidanje sistematskog ubijanja muških pilića u celoj Evropskoj uniji, rekla je komesarka za sigurnost hrane Stela Kiriakides na sastanku nacionalnih ministara, izveštava Euractiv.

"Želim da predložim postepeno ukidanje ove prakse", najavila je Kiriakides i pozvala zemlje EU da podrže te napore.

Milioni muških pilića se svake godine ubijaju odmah nakon izleganja, jer su neprikladni za proizvodnju mesa pa ih industrija smatra komercijalno beskorisnima. Ovakva praksa je kritikovana od strane aktivista koji se bore za prava životinja i označena kao neetična zbog načina na koji se ubijaju - mlevenjem ili gušenjem gasom. Komentari Komisije došli su kao reakcija na poziv kojega su podnele Nemačka i Francuska, a podržale Austrija, Belgija, Kipar, Finska, Irska, Luksemburg i Portugal. Dakle devet je zemalja pozvalo na ukidanje ovakve prakse. Nemačka i Francuska su je zabranile na nacionalnom nivou od početka ove godine, a nedavno su i Austrija i Luksemburg uveli ovu zabranu.

Premeštanje problema

Države članice su podržale predlog, ali je nekoliko njih ukazalo na problem da bi nametanje zabrane ubijanja pilića samo za proizvodnju unutar EU moglo značiti premeštanje problema na drugo mesto - izvan njenih granica. Pozvali su da bi se zabrana trebalo odnositi na sve proizvode na evropskom tržištu, kako domaće tako i uvozne, a da bi se održala proizvodnja hrane u Evropi.

Mora se odnositi i na proizvode iz uvoza u EU (Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia)

Zbog toga su članice predložile Komisiji da izvrši detaljnu procenu uticaja pre nego što predloži postupno ukidanje na nivou cele EU. Kiriakides je najavila da će Komisija uzeti u obzir ekonomski kontekst te uvrstiti takvu studiju u svoju tekuću procenu uticaja, kao deo revizije zakonodavstva EU o dobrobiti životinja.

Alternativna metoda

Istovremeno, traže se alternativne metode koje bi omogućile rešenje ovog problema. Ekonomski je neisplativo da se muški pilići koriste za proizvodnju mesa zbog slabog prirasta.

Umesto mlevenja i gušenja gasom, postoji skupo tehničko rešenje in-ovo sexing, koje omogućava proizvođačima da otkriju pol pilića pre nego što se izlegu i tako uopšte ne izlegu muške.

Nekoliko članica je naglasilo da bi dodatni trošak ovih alternativa trebalo uzeti u obzir u slučaju zabrane u celoj EU. Hrvatska ministrica Marija Vučković rekla je da treba razmotriti dodatna sredstva na nivou EU za preuzimanje novih tehnologija i opreme ili u smislu kompenzacije za održivi uzgoj muških pilića.

Aktivisti za dobrobit životinja su zadovoljni ovakvim razvojem situacije.

"Srećni smo što vidimo toliko zemalja EU koje predstavljaju ujedinjeni front protiv ubijanja muških pilića, izjavila je direktorka udruženja Compassion in World Farming (Saosećanje u svetskoj poljoprivredi), Olga Kikou.

Uprkos sve većoj podršci takvom potezu, Evropsko udruženje proizvođača živine AVEC odbilo je da komentariše najnovija dešavanja, jer nisu imali vremena za komentar.


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Muški pilići Zabrana ubijanja Ubijanje gušenjem Mlevenje pilića


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.