Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Angus
  • 24.07.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Slankamen

Zašto su agnus goveda idealna za pašni uzgoj u Srbiji?

Jedna od najboljih rasa za takozvani uzgojni sistem u govedarstvu krava-tele je škotski angus. Krave provode šest do sedam meseci na paši, a zatim se hrane na jaslama uz kabaste obroke, što znatno pojeftinjuje godišnji proizvodni ciklus.

Foto: Miodrag Palić
  • 4.651
  • 193
  • 0

Iz brdovitih livadskih škotskih oblasti Angus i Aberdin u osvajanje stočarskog sveta krenulo je crno i crveno goveče bez rogova. Rasa je dobila ime po mestima nastanaka, a nije greška i kad ga 'krste' sa dva imena aberdin-angus.

Angus je pogodan za ekstenzivni i poluintenzivni pašnjački uzgoj, odnosno za takozvani sistem krava - tele. Nema muže mleka, jer svu raspoloživu količinu mleka krave posisa tele. Posetili smo prvoosnovanu farmu ove rase u Novom Slankamenu i na paši zatekli oko 200 krava, junica i teladi.

Ekonomično goveče i lako za uzgoj

Velike su površine u Srbiji sa prirodnim i veštačkim livadama i pašnjacima. Najviše ih ima u brdsko-planinskim predelima, ali i u vojvođanskoj ravnici.

Iako je angus karakterističan za brdske predele, jedna od najvećih farmi ovih grla nalazi se u Vojvodini

"Sva grla sa naše farme su na okolnim veštačkim pašnjacima koja su ograđena električnim pastirom. U slobodnom su ispusti i sama izlaze iz štale na pašu na kojom se hrane za vreme šest-sedam letnjih meseci. Za zimske obroke im pripremamo silažu i senažu, pa njihova ishrana tokom cele godine nije mnogo zahtevna i skupa. Ekonomičnost ovakvog uzgoja ove rase je i u tome što u letnjem periodu nema čišćenja štale, a višemesečnim boravkom na pašnjacima izmetom obavljaju đubrenje zemljišnih parcela", kaže nam o načinu ishrane Aleksandar Zinajić, direktor farme.

Visok dnevni prirast teladi

Ovu rasu goveda karakteriše, kako to stočari imaju običaj da kažu lakoća telenja. Tele na rođenju nije previše krupno, teži oko 30 kilograma, pa se junice tele na paši bez poteškoća i bez prisustva odgajivača ili veterinara. Angus plotkinje imaju dobar materinski instikt koji dopušta dug period sisanja i visok dnevni prirast teladi. Tele od rođenja ostaje uz majku devet meseci i za sve to vreme sisa po volji.

Aberdin angus osvaja svetska tržišta, a srpsko?

"Nakon telenja krava se priprema za novi reprodukcioni ciklus već posle mesec dana. Na našoj farmi se ne obavlja veštačko osemenjavanje plotkinja, već je zastupljena prirodna oplodnja uz upotrebu kvalitetnih bikova. Bikovi se upotrebljavaju u komercijalnoj proizvodnji za ukrštanje sa mlečnim rasama radi dobijanja teladi koja se odlikuju dobrim tovnim sposobnostima i kvalitetnim mesom."

Moguća i kooperacija sa farmom uz državne subvencije

Potencijalni odgajivači ove rase, ako nemaju gotovog novca za kupovinu, mogu u kooperativnoj saradnji sa farmom u Novom Slankamenu da zatraže bankarske kredite sa niskim kamatama, a uzgoj ove rase pomaže i država, jer je angus uvršten u spisak rasa za odobravanje subvencija.

Moguće subvencije u Srbiji za ovu škotsku rasu

"Naši kooperanti sav ženski podmladak od preuzetih priplodnih grla mogu da isporuče našoj farmi, kao i meso muških junadi, po znatno povoljnijoj ceni nego za ostale rase goveda. Takođe, treba naglasiti i da je nabavna cena priplodnih grla nešto viša nego druge rase. Cena junica kreće se od dve do tri hiljade evra", naglašava Zinajić.

Angus junetina najbolja za 'starenje mesa'

Zahvaljujući prirodnom načinu ishrane - pašnjačkom tovu, dobija se kvalitetno marmorirano meso, bez suvišne potkožne masti. Randman mesa je veoma povoljan, čak 75 odsto.

Kompanija "Đurđević": Angus iz Irske za bolji kvalitet mesa u Srbiji

Meso angus goveda je veoma sočno, mekano, specifičnog ukusa i idealno za različite vrste pripremanja jela. Njegova cena je za 30-40 odsto veća od drugih vrsta govedine. Veoma je pogodno za starenje (odležavanje) u specijalnim frižiderima u trajanju od 30 do 40 dana.


Tagovi

Aberdin angus Angus goveda Škotsko goveče Aleksandar Zinajić Krava tele Radman mesa Mramorirano meso Prirast


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.