Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 13.07.2020. 18:00

Zbog niskih otkupnih cena svinjogojci su glavne žrtve zatvaranja klanica

U Nemačkoj su cene svinjskog mesa naglo pale jer je velika nemačka klanica zatvorena zbog pandemije Covid-19. Tamošnji stočari prisiljeni su da prodaju životinje spremne za klanje po niskim cenama.

Foto: JumpStory
  • 255
  • 31
  • 0

Klanica mesa Tenis u nemačkom gradiću Gitersloh i dalje je zatvorena nakon što je preko 1.500 testiranih radnika pozitivno na Covid-19.

Klanica u Nemačkoj novo žarište virusa COVID-19: Uveden karantin

Zbog toga je u karantinu završilo 600.000 ljudi iz okolne regije, a on je ukinut tek ove nedelje. 

Stočari prisiljeni da prihvate niže cene za stoku

U ovoj klanici obično se zakolje i obradi između 12 i 14% svinja uhranjenih u toj državi, navodi reuters. Međutim, zatvaranje fabrike znači da stočari moraju prihvatiti niže cene životinja spremnih za klanje, saopštilo je nemačko Udruženje uzgajivača svinja.

Nakon zatvaranja klanice cena svinjetine pala je na 1,66 evra po kilogramu, prošle nedelje na 1,60 evra, a ove na 1,47 evra po kilogramu

Uzgajivači svinja glavne žrtve zatvaranja?

Udruženje je pozvalo fabriku Tenis da se što pre otvori kako bi proizvođači ostali konkurentni. "Pritisak je svakim danom sve veći, a cene svinjetine iz klanica su u slobodnom padu", poručuju u svom saopštenju.

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

"Uzgajivači svinja su glavne žrtve zatvaranja klanica, a one bi trebalo ponovno da se otvore prikladnim programom zaštite zdravlja i sigurnosti za svoje radnike", smatraju iz Udruženja. Lokalna uprava grada Gitersloh još uvek pregovara o higijenskom planu za Tenis koji bi trebao ostati zatvoren do 17. jula.

Nemačka pooštrava pravila rada u klanicama

Podsećamo, nakon što je u maju prijavljeno više od 600 slučajeva radnika u klanicama koji su oboleli od Covid-19, a pandemija je izazvala oslanjanje nemačke prehrambene industrije na rad inostranih radnika posebno iz Rumunije, ali i migranata, ta je zemlja obećala da će pooštriti pravila o radu u mesnoj industriji.

Pandemija: Preko 70 odsto kompanija mesnih i ribljih proizvoda visoko rizično?

Zabraniće rad u prerađivačkim centrima, koji angažuju radnike preko agencija za zapošljavanje, a pravilnik treba da stupi na snagu 1. januara 2021.


Tagovi

Nemačka Klanice Pad cena Svinjetina Stočari Pandemija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]