Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje na pašnjaku
  • 24.06.2020. 18:00

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Nemci traže dozvolu za klanje na pašnjacima jer se ono smatra prihvatljivijim od klanica. Ovakvim načinom su životinje izložene manjem stresu i zbog toga se dobija kvalitetnije meso.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 215
  • 31
  • 0

Sve strože standarde dobrobiti životinja najteže je ispuniti za masovno klanje. U isto vreme, ova aktivnost u njihovom uobičajenom prirodnom okruženju se smatra prihvatljivim rešenjem od strane organa za zaštitu životne sredine i dobrobiti životinja jer ih spašava od ogromnog stresa koji proživljavaju tokom transporta, istovara u klanicu i u samom objektu za klanje. 

Klanje na pašnjacima tradicija u Nemačkoj?

Klanje na pašnjacima već ima određenu tradiciju u Nemačkoj. Zato njihova vlada podržava bavarsku inicijativu za širenje takve prakse koju su do sada mogle da sprovode samo kompanije koje drže stoku i druge životinje na otvorenom, piše topagrar.

Skrivena kamera otkrila okrutno ponašanje prema ovcama pred klanje

"Sa inicijativom Saveznog veća za klanje na pašnjacima dajemo važan podsticaj većoj zaštiti životinja i regionalnoj vrednosti. Ovaj način usmrćivanja znači upoznavanje sa okolinom i odsustvo prevoza životinja. Takođe je i veliki uspeh za regionalni marketing", naglašava bavarski ministar zaštite životne sredine Torsten Glauber.

Traže proširenje pravne mogućnosti

Sada se traži od Savezne vlade da proširi pravne mogućnosti za klanje na pašnjacima na nacionalnom nivou, ali i uspostavi pravno sigurnim i usmeri u zakonodavstvo Evropske unije. Uz to bi trebalo ostaviti mogućnost finansiranja klanica malih poljoprivrednih domaćinstava.

Klanje na pašnjacima trenutno je dopušteno samo u ograničenom obimu. Zbog evropskih pravnih zahteva, životinje moraju da se kolju u predviđenom objektu. Trenutno tumačenje prava Evropske unije omogućava klanje u blizini farme u pokretnim ili delimično pokretnim klanicama. 

Nova pravila kod klanja svinja, šta predlaže Evropska komisija?

Klanje u blizini farme bez korišćenja ovih vrsta klanica, trenutno je dopušteno samo preduzećima koja stoku cele godine drže na otvorenom i to nakon odobrenja nadležnog veterinara. Sada bi trebalo napraviti izuzetke za životinje koje su na ispaši samo sezonski.

Bolji kvalitet mesa

Ministar Glauber naglasio je da bi se izbegavanjem većeg stresa značajno poboljšao kvalitet mesa, pa bi klanje na paši takođe bila prednost za potrošače

Ministarstvo za zaštitu životne sredine trenutno radi na smernicama za klanje na pašnjacima kao i podsticaje za stočare koji primenjuju takav pristup.

Podsećmo, nemačke vlasti vraćaju na snagu mere karantina na zapadu zemlje, u okrugu gradića Giterslo u kom živi oko 360.000 ljudi, nakon što se tamo pojavilo novo žarište virusa korona. U njihovoj klanici Tenis je zaraženo više od 1.500 zaposlenih.

Klanica u Nemačkoj novo žarište virusa COVID-19: Uveden karantin

Premijer pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Armin Lašet rekao je da će "preventivne mere" trajati do 30. juna. Ovo je prvi put da su vraćene restrikcije otkako ih je Nemačka ukinula u maju. Inače, ovu zemlju hvale zbog načina na koji su pristupili pandemiji i nosili se sa njom, ali su ponovo zabrinuti zbog drugog talasa. 


Tagovi

Nemačka Klanje na pašnjacima Dobrobit životinja Kvalitetnije meso Bavarska Dozvola Stres kod životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]