Pretraživanje tekstova
S obzirom da je surutka siromašna energijom jer podmiruje tek oko 25 odsto potreba, mora da se meša sa kukuruzom ili koncentratima.
U ishrani svinja, surutka se upotrebljava za kategorije od 18 kilograma pa do kraja tova. Za mlađu i lakšu prasad, nije pogodna zbog malog kapaciteta organa za varenje, dok je velike svinje mogu popiti u velikim količinama. S obzirom da je siromašna energijom (podmiruje oko 25 odsto potreba), mora da se meša sa kukuruzom ili koncentratima.
Da bi se osigurao maksimalni prirast, svinje moraju dobijati surutku stalno, bez prekida u ishrani, kako bi se izbegao period ponovnog privikavanja. Obzirom da svinje više vole mokru hranu nego suvu, najbolje je koristiti mešavinu surutke sa koncentratom za tov. Time se eliminišu disajne smetnje zbog brašnaste hrane, iako se može odvojeno ponuditi koncentrat i surutka za piće. Značajna ušteda postiže se na uštedi vode, jer tokom čitavog tova voda se uopše ne koristi, već je životinja konzumira preko surutke. Važna je takođe i temperatura surutke.
Tokom zimskog tova bitna je njena temperatura, koja treba da bude oko 40 stepeni, kako bi svinje što manje hrane trošile na vlastito zagrevanje. Svinje mogu popiti dvostruko veće količine surutke nego vode i izlučuju veliku količinu mokraće. Stolica je mekana, proizvodi se dva puta više izmeta, pa je potrebno održavati primerenu higijenu i pojačati ventilaciju - naročito leti.
Prelazi sa tople na hladnu surutku i obrnuto, moraju da budu postepeni jer dolazi do prejedanja svinja, pa time i do povećanih uginuća usled preobilne proizvodnje gasova zbog razvoja bakterija iz roda Clostridiae. Korišćenjem surutke u ishrani svinja postižu se značajne uštede smese za tov, kao i smanjenje dužine tova.
Nema neki značajan razlog da se ne primenjuje ovakav način ishrane svinja, bilo u manjim seoskim domaćinstvima ili u industrijskom uzgoju, ukoliko nam je dostupna surutka, objašnjava diplomirani inženjer stočarstva, Nenad Vujčić, iz PSSS Požarevac.
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane. Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i... Više [+]
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.
Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i regije na aktualne teme, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za sigurnost hrane te Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.
Dr.sc. Sanjin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ispred organizatora skupa naglasio je kako se okupilo više od stotinu uzvanika s posebnim ciljem - osnaživanja znanstvenog pristupa temi sigurnosti hrane.
Erwin Cooreman, predstavnik WHO upozorio je na značaj rada Agencije, ali i na paradokse današnjeg svijeta - bacanje hrane i njenu nedostupnost, prekomjernu konzumaciju te istovremenu neishranjenost milijuna.
“Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati” poslužio se citatom predstavnik HAZU akademik Željko Cvetnić naglasivši značaj multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa.
Đuro Japaric
pre 4 nedelje
Nije to nikakav skup stručne i znanstvene zajednice , kada na njem nema > stručnjakinje > Marijane Petir ! Tko je za Izmenu Pagiranog BEOGRADSKOG Više [+] Zakona o nasljeđivanju ( 2003 ) Marijana Petir ! Tko je za Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu , napisanim u Zagrebu 1991 , Marijana Petir , bar 6 puta ! > Znanstvena > tema , ma neće BALKANCI proizvoditi hranu , ako nemaju novčani interes , SIGUNOSNO , sam za se i nešto za susjede !