Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 17.08.2019. 08:00

Kako početi sa uzgojem svinja

Početnik ste u svinjogojstvu? Izaberite najjednostavnije i najmanje rizično rešenje.

Kako početi sa uzgojem svinja
Foto: Pixabay/Peggychoucair
2.272
131
0

Uvek treba početi sa najjednostavnijim i najmanje rizičnim rešenjem. To znači, ako smo početnici u bavljenju svinjogojstvom, a imamo želju, mogućnosti i uslove za držanje svinja, počnimo sa tovom.

Mnogi uzgajivači i dalje ostanu samo "tovljači“. Specijalizuju se, skupljaju i razmenjuju iskustva i tako postaju sve sigurniji. Kad je reč o držanju rasplodnih grla, krmača, nerasta i nazimica, to je nešto što traži iskustvo, znanje, ljubav, naklonost i jasnu opredeljenost.

Za bavljenje svinjogojstvom potrebni su adekvatni uslovi:

  • Prvo je bitna odluka, a bez uloženog truda i vremena ništa se ne može isplatiti
  • Drugi uslov je odabrati tip proizvodnje u skladu sa svojim mogućnostima

Odabiremo proizvodnju prasadi za rasplod ili tov, tov svinja, kombinovana proizvodnja, zatvoreni ciklus koji završava tovom.

Specijalizacija u uzgoju znači bolje rezultate i pravu posvećenost uzgoju svinja. Kod zatvorenih farmi tov je tehnološki najmanje složen, ali i osetljiv na trenutna stanja ponude i potražnje. Prema svojim mogućnostima pravo je zadovoljstvo za sebe i svoje potrebe proizvesti kvalitetno svinjsko meso za konzumaciju i preradu u suhomesnate proizvode.

Saveti stručnjaka: Majstori proizvode prasad, a šegrti tove svinje!

Za kvalitetnu domaću šunku, kulen, slaninu, kobasice, čvarke i svinjsku mast važno je odabrati određene pasmine, imati kvalitetnu ishranu i što prirodnije uslove držanja.

Produženim tovom ukrštenih svinja (kod nas tri ili četiri pasmine) dobijamo kvalitetne svinje sa velikom količinom i odličnim kvalitetom mesa za dalju upotrebu.

U proizvodnji svinjskog mesa i masti na manjim porodičnim gazdinstvima, ključni je odabir dobre genetike koja ima potencijal da se može postići ono što se želi. Na tome treba posebno raditi jer uzgoj i genetsko unapređenje je malo dugotrajniji proces, gde struka i nauka moraju dati prava rešenja.

Autor: diplomirani agronom, Dalibor Zima, Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Uzgoj svinja Početnik Bavljenje svinjogojstvom Tov Rasplod

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste skoro videli ovaj prizor? Baš kao nekada, prodaja sladoleda iz kamiončića, na ulicama Maglića i okolnih sela. Na radost dece, ali i nas malo starijih. :)