• Uzgoj svinja
  • 17.08.2019. 08:00

Kako početi sa uzgojem svinja

Početnik ste u svinjogojstvu? Izaberite najjednostavnije i najmanje rizično rešenje.

Foto: Pixabay/Peggychoucair
  • 1.201
  • 122
  • 0

Uvek treba početi sa najjednostavnijim i najmanje rizičnim rešenjem. To znači, ako smo početnici u bavljenju svinjogojstvom, a imamo želju, mogućnosti i uslove za držanje svinja, počnimo sa tovom.

Mnogi uzgajivači i dalje ostanu samo "tovljači“. Specijalizuju se, skupljaju i razmenjuju iskustva i tako postaju sve sigurniji. Kad je reč o držanju rasplodnih grla, krmača, nerasta i nazimica, to je nešto što traži iskustvo, znanje, ljubav, naklonost i jasnu opredeljenost.

Za bavljenje svinjogojstvom potrebni su adekvatni uslovi:

  • Prvo je bitna odluka, a bez uloženog truda i vremena ništa se ne može isplatiti
  • Drugi uslov je odabrati tip proizvodnje u skladu sa svojim mogućnostima

Odabiremo proizvodnju prasadi za rasplod ili tov, tov svinja, kombinovana proizvodnja, zatvoreni ciklus koji završava tovom.

Specijalizacija u uzgoju znači bolje rezultate i pravu posvećenost uzgoju svinja. Kod zatvorenih farmi tov je tehnološki najmanje složen, ali i osetljiv na trenutna stanja ponude i potražnje. Prema svojim mogućnostima pravo je zadovoljstvo za sebe i svoje potrebe proizvesti kvalitetno svinjsko meso za konzumaciju i preradu u suhomesnate proizvode.

Saveti stručnjaka: Majstori proizvode prasad, a šegrti tove svinje!

Za kvalitetnu domaću šunku, kulen, slaninu, kobasice, čvarke i svinjsku mast važno je odabrati određene pasmine, imati kvalitetnu ishranu i što prirodnije uslove držanja.

Produženim tovom ukrštenih svinja (kod nas tri ili četiri pasmine) dobijamo kvalitetne svinje sa velikom količinom i odličnim kvalitetom mesa za dalju upotrebu.

U proizvodnji svinjskog mesa i masti na manjim porodičnim gazdinstvima, ključni je odabir dobre genetike koja ima potencijal da se može postići ono što se želi. Na tome treba posebno raditi jer uzgoj i genetsko unapređenje je malo dugotrajniji proces, gde struka i nauka moraju dati prava rešenja.

Autor: diplomirani agronom, Dalibor Zima, Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Uzgoj svinja Početnik Bavljenje svinjogojstvom Tov Rasplod