Pretraživanje tekstova
Početnik ste u svinjogojstvu? Izaberite najjednostavnije i najmanje rizično rešenje.
Uvek treba početi sa najjednostavnijim i najmanje rizičnim rešenjem. To znači, ako smo početnici u bavljenju svinjogojstvom, a imamo želju, mogućnosti i uslove za držanje svinja, počnimo sa tovom.
Mnogi uzgajivači i dalje ostanu samo "tovljači“. Specijalizuju se, skupljaju i razmenjuju iskustva i tako postaju sve sigurniji. Kad je reč o držanju rasplodnih grla, krmača, nerasta i nazimica, to je nešto što traži iskustvo, znanje, ljubav, naklonost i jasnu opredeljenost.
Za bavljenje svinjogojstvom potrebni su adekvatni uslovi:
Odabiremo proizvodnju prasadi za rasplod ili tov, tov svinja, kombinovana proizvodnja, zatvoreni ciklus koji završava tovom.
Specijalizacija u uzgoju znači bolje rezultate i pravu posvećenost uzgoju svinja. Kod zatvorenih farmi tov je tehnološki najmanje složen, ali i osetljiv na trenutna stanja ponude i potražnje. Prema svojim mogućnostima pravo je zadovoljstvo za sebe i svoje potrebe proizvesti kvalitetno svinjsko meso za konzumaciju i preradu u suhomesnate proizvode.
Saveti stručnjaka: Majstori proizvode prasad, a šegrti tove svinje!
Za kvalitetnu domaću šunku, kulen, slaninu, kobasice, čvarke i svinjsku mast važno je odabrati određene pasmine, imati kvalitetnu ishranu i što prirodnije uslove držanja.
Produženim tovom ukrštenih svinja (kod nas tri ili četiri pasmine) dobijamo kvalitetne svinje sa velikom količinom i odličnim kvalitetom mesa za dalju upotrebu.
U proizvodnji svinjskog mesa i masti na manjim porodičnim gazdinstvima, ključni je odabir dobre genetike koja ima potencijal da se može postići ono što se želi. Na tome treba posebno raditi jer uzgoj i genetsko unapređenje je malo dugotrajniji proces, gde struka i nauka moraju dati prava rešenja.
Autor: diplomirani agronom, Dalibor Zima, Ministarstvo poljoprivrede
Tagovi
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Proizvodi sa ekonomije Okružnog zatvora u Smederevu, jedinstvenom poljoprivrednom dobru na 35 hektara, predstavljeni su po prvi put na Međunarodnom sajmu voća, povrća i vinogradarstva ”Agro Belgrade 2025“. U saopštenju Uprave za izvršenje k... Više [+]
Proizvodi sa ekonomije Okružnog zatvora u Smederevu, jedinstvenom poljoprivrednom dobru na 35 hektara, predstavljeni su po prvi put na Međunarodnom sajmu voća, povrća i vinogradarstva ”Agro Belgrade 2025“. U saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se navodi da su na sajmu predstavljene voćne rakije ”Aps“ proizvodene od jabuka, šljiva, dunja i kajsija koje se uzgajaju na ekonomiji ovog zavoda. – Kvalitet proizvedene rakije se godinama unazad proverava u Enološkoj stanici iz Vršca – navode iz Uprave i dodaju da se voće čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu. Osim hladnjače za voće, na ekonomiji se nalaze i dve komore za povrće, kapaciteta od po osam tona. Iz Uprave objašnjavaju da su u procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja voća, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu. #rakijaaps