Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 12.07.2020. 16:00

Krčenje šuma poraslo u poslednjih nekoliko godina - koja EU zemlja prednjači?

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, u razdoblju od 2016. od 2018. godine iskrčeno je 49% više površine pod šumama u odnosu na 2011.-2015. godinu.

Foto: JumpStory
  • 152
  • 11
  • 0

Šume u Evropi suočene su sa mnogim izazovima, uključujući gubitak staništa i veće rizike povezane sa invazivnim vrstama, onečišćenjem i klimatskim promenama. Takođe, povećano korišćenje za različite aktivnosti, izgradnju saobraćajnih mreža i sive infrastrukture za njih je veliko opterećenje.  

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, u razdoblju od 2016. od 2018. godine iskrčeno je 49% više površine pod šumama u odnosu na 2011.-2015. godinu. U pogledu ukupne prikupljene biomase (mereno u tonama po hektaru), to je povećanje od 69%, navodi Evropska komisija.

Najviše se krči u Švedskoj

Na osnovu analize satelitskih podataka, naučnici su otkrili tri moguća uzroka tako naglog i neprijavljenog porasta. Prvi razlog je rastući udeo šuma koje se koriste u proizvodnji drva i dosežu zrelost za seču. Drugi je povećan porast rušenja stabala koja su zahvatili prirodni poremećaji kao što su štetočine i bolesti, ali i ekstremne vremenske prilike uzrokovane klimatskim promenama, poput požara dok je treći krivac nedavno širenje tržišta drvne industrije.

Masovna prenamena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za COVID-19?

Seča se sprovodila uglavnom na velikim površinama, većim od sedam hektara, a najveće povećanje dogodilo se u šumama sa više od 50 tona po hektaru biomase. Njihova ekonomska vrednost i zrelost, kako tvrde naučnici, verovatno su glavni motivi krčenju.

Sprovedena studija takođe je utvrdila i gde se najviše sprovodila eksploatacija, a kao najistaknutije pojavilo se sedam zemalja EU: Švedska (29%), Finska (22%), Poljska (9%), Francuska (6%), Letonija (4%), Nemačka (4%) i Španija (4%). 

Brojne strategije za povećanje šumskih površina

Šume predstavljaju kompleksne kopnene ekosisteme koji pokrivaju oko 1/3 zemljine površine i predstavljaju 80% svetske kopnene biološke raznolikosti. Ključne su u naporima protiv klimatskih promena, međutim zbog krčenja i degradacije sve su ugroženije. 

Evropski zeleni plan obavezuje sve članice da poboljšaju površine pod njima, kako u kvalitetu tako i u količini te da se bore protiv globalnih krčenja.

Krče šume zbog palminog ulja - nestalo 39% zelenog bogatstva na Borneu

Takođe, Strategija bioekonomije podstiče održivu i kružnu zelenu ekonomiju koja vrednuje prirodne resurse, smanjuje pritisak na okolinu i povećava upotrebu održivih, obnovljivih proizvoda koji poboljšavaju funkciju ekosistema. 

Na onovu Strategije biološke raznolikosti, Komisija će 2021. pripremiti novu inicijativu o šumama koja će pokrivati celi njihov ciklus i promovisati brojne usluge koje one pružaju, a ključni ciljevi biće efikasno pošumljavanje, očuvanje i obnova. 


Tagovi

Krčenje Šume Istraživanje Sateliti Evropska unija Drvna industrija Požar


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.