Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Palmino ulje
  • 25.09.2019. 08:00

Krče šume zbog palminog ulja - nestalo 39% zelenog bogatstva na Borneu

Pojedini farmeri optuženi su da se služe metodama krčenja i spaljivanja šuma kako bi dobili poljoprivredno zemljište za uzgoj palminog ulja.

Foto: Depositphotos/studio_diva.mail.ru (ilustracija)
  • 157
  • 36
  • 0

Industrija palminog ulja odgovorna je za najmanje 39% gubitka šuma i bioraznolikog bogatstva na ostrvu Borneo, u vremenu od 2000. do 2018. godine, pokazuju podaci istraživačke kompanije sa sedištem u Indoneziji. 

Ovo istraživanje sprovedeno je jer su požari kojima su se krčile šume u Borneu i delovima Indonezije, širili smog po jugoistočnoj Aziji, uzrokujući da se kvalitet vazduha spusti na nezdrav nivo u susednom Singapuru i Maleziji. 

Najugroženiji orangutani i pigmejski slonovi

Pojedini farmeri optuženi su da se služe metodama krčenja i spaljivanja šuma kako bi dobili poljoprivredno zemljište za uzgoj palminog ulja. Industrija proizvodnje palminog ulja već dugo smatra se krivcem za uništavanje prašuma na Borneu pri čemu su ugrožena staništa divljih vrsta kao što su orangutani i pigmejski slonovi.

Krije li se iza požara u Amazoniji veliki svetski biznis s govedinom?

Na Borneu je izgubljeno 6,3 miliona hektara šuma od 2000. do 2018. godine, pokazuju podaci Centra za međunarodno istraživanje šuma (Center for International Forestry Research, CIFOR).

Treba naglasiti da ova brojka ne obuhvata sve. Naime, ne uključuje sva šumska područja pogođena krčenjem šuma za razvoj poljoprivrede, objasnio je za Reuters David Gaveau, klimatolog u CIFOR-u.

Industrija palminog ulja odgovorna je za gubitak 35% šuma na indonezijskom delu Bornea, odnosno za 46% na malezijskoj strani. 

Palmino ulje - i u sapunu i u pizzi

Indonezija i Malezija proizvode oko 85% palminog ulja u svetu, a ono se koristi u proizvodnji sapuna, karmina pa sve do hrane kao što je pizza, ali i u proizvodnji biodizela. Ovi podaci ne uključuju zasade malih uzgajivača koji čine 40% svetske proizvodnje palminog ulja već su u obzir uzeti samo podaci industrijskih plantaža. 

Gaveau je izjavio kako je pretvaranje šuma u poljoprivredno zemljište usporeno od 2012. zbog pada cena palminog ulja u svetu i indonezijske zabrane sadnje novih plantaža. Tako je gubitak šuma u svrhu dobijanja zemljišta za uzgoj palminog ulja pao na 22% prošle godine, u odnosu na 28,5% u 2017. godini.

Malezijsko ministarstvo zaduženo za palmino ulje objavilo je da je prihvatilo politiku kojom će smanjiti uzgoj palminog ulja. Takođe planira da prekine praksu prenamene šuma u plantaže za uzgoj palminog ulja.

Zanimljivo je kako je indonezijsko ministarstvo za poljoprivredu odbilo da agenciji Reuters odgovori na pitanje o planiranim sledećim potezima, a nadležni iz ministarstva, zaduženog za šume još nisu odgovorili.


Tagovi

Palmino ulje Krčenje šuma Indonezija Malezija Borneo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Razmišljate li o ugradnji solarnih panela na krov štale, za navodnjavanje, sušenje voća...Možda bi trebalo? Uskoro više na Agroklubu!