Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karpatska konvencija
  • 13.10.2023. 13:30

Srbija preuzima predsedavanje Karpatskom konvencijom - šta to znači?

Karpati, planinski lanac od velikog globalnog značaja, centar su biodiverziteta i prirode u Evropi.

Foto: Depositphoto/bloodua
  • 127
  • 17
  • 0

Srbija će preuzeti trogodišnje predsedavanje Karpatskom konvencijom na zasedanju Konferencije potpisnica konvencije (COP7) u Beogradu, na kojem će učestvovati ministri životne sredine i visoki zvaničnici karpatskih zemalja. Učesnici sedmog zasedanja Konferencije bi trebalo da odobre novi Karpatski okvir biodiverziteta, kojim se podržava implementacija Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal u Karpatskom regionu, prenosi Beta.

Srbija i Rumunija će na marginama skupa proglasiti novo prekogranično zaštićeno područje.

Vredan ekosistem kontinenta

Takođe će biti predstavljena Procena rizika od klimatskih promena i opcija prilagođavanja za karpatske šumske ekosisteme i njihove usluge, a biće uspostavljen i Inventar netaknutih šuma Karpata.

Spasili od seče preko 100.000 ha starih šuma - dobili posebnu nagradu Natura 2000

Karpati, planinski lanac od velikog globalnog značaja, centar su biodiverziteta i prirode u Evropi. U njima se nalaze neke od poslednjih preostalih prirodnih šuma u Evropi, koje nude vitalna staništa za različite vrste ugroženih vrsta, uključujući najveće populacije velikih karnivora. Pored toga, Karpati su dom izvorišta velikih reka, što ih čini sastavnim delom ekosistema kontinenta.

Kulturno i prirodno nasleđe

Karpatsku konvenciju je 2003. godine ustanovilo sedam zemalja u regionu - Češka Republika, Mađarska, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Ukrajina, da bi zaštitile prirodno i kulturno nasleđe ovog područja uz promovisanje održivog razvoja u Karpatima. To je multinacionalni ekološki sporazum čiji je domaćin Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Kako je istaknuto na sajtu Ministarstva za zaštitu životne sredine, dosadašnji primeri dobre saradnje međunarodno su priznati lokaliteti, koje je prepoznao i UNESKO -  rezervati biosfere "Golija-Studenica" i "Gornje Podunavlje", Geopark "Đerdap" i Prekogranični rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav". Ministarka Irena Vujović je rekla da su za bolju zaštitu prirode Karpata, neophodni čvršći zeleni mostovi saradnje na novim projektima koji vode ka održivoj budućnosti.


Tagovi

Karpatska konvencija Trogodišnje predsedavanje Srbija Inventar netaknutih šuma Biodiverzitet Ekosistem Ekološki sporazum


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...