Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 22.10.2020. 14:00

Spasili od seče preko 100.000 ha starih šuma - dobili posebnu nagradu Natura 2000

Za nagradu Natura 2000 bilo je prijavljeno 85 projekta, a takmičili su se u pet kategorija: očuvanje, društveno-ekonomske koristi, komunikacija, usklađivanje interesa i prekogranična saradnja i umrežavanje. 

Foto: European Commission
  • 90
  • 3
  • 0

Nagrada Natura 2000 namenjena je vodećim dostignućima u području zaštite prirode, a pokrenula je Evropska komisija. Ona prepoznaje priče o uspehu u očuvanju životne sredine širom EU i podiže svest o jednom od izvanrednih postignuća - mreži zaštićenih područja Natura 2000. 

Šest je dobitnika ovoga priznanja, a uključuju projekte iz Belgije, Bugarske, Finske, Francuske, Španije i jedan prekogranični u kojem su partneri iz Austrije, Češke, Mađarske, Rumunije, Slovačke i Ukrajine.

Da li se prirodni resursi Srbije mogu odbraniti peticijama?

"Pandemija COVID-19 razotkrila je vezu između zdravih, otpornih društava i održavanja naše prirodne sredine u dobrom stanju. Ovogodišnji pobednici pokazuju da ulaganje vremena, energije i resursa u zaštitu prirode donosi velike nagrade ne samo za prirodu, već i za nas", izjavio je evropski poverenik za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius u saopštenju te dodao da su to modeli saradnje i rešenja koja treba da budu više zastupljeni ako želimo da ispunimo obveze iz Strategije EU o biološkoj raznovrsnosti.

Takmičilo se 85 projekata u pet kategorija

Za nagradu Natura 2000 bilo je prijavljeno 85 projekta, a takmičili su se u pet kategorija: očuvanje, društveno-ekonomske koristi, komunikacija, usklađivanje interesa i prekogranična saradnja i umrežavanje. 

Posebna nagrada evropskih građana pripala je projektu "Partnerstvo za zaštitu bugarskih starosnih šuma u Naturi 2000", koji je vodila Izvršna agencija za šume (EFA), Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva iz Bugarske, Svetski fond za prirodu (WWF) i bugarsko Udruženje parkova kao i balkansko Društvo divljih životinja.

Projekt je doprineo pomirenju sukobljenih interesa oko određivanja područja u vezi sa šumama. Kao rezultat, dodatnih 109.300 ha starih šuma određeno je za zaštitu i isključeno iz seče.

Kazna od 250.000 dinara za bespravnu seču šume na Fruškoj gori

Pobednici ostalih kategorija:

  • Nagradu za zaštitu dobio je projekt "Korišćenje podvodnih inventara za očuvanje morskih područja u Finskoj" i francuski projekt "Eau la la !!! Eko-saveti za more i obalu
  • Nagrada za društveno-ekonomske koristi kojom se priznaju projekti koji pokazuju da očuvanje prirode i ekonomski razvoj mogu ići ruku pod ruku, dodeljena je kompaniji "Pro-Biodiversidad: pastiri kao konzervatori biološke raznolikosti u Naturi 2000".
  • Nagrada za pomirenje interesa pripala je projektu "Deset ključeva suvlasništva za projekte u prirodi"
  • Nagrada za prekograničnu saradnju i umrežavanje pripala je projektu: "Zajedničkim naporima za sigurne i divljim vrstama prikladne transportne mreže na Karpatima"

U svojoj Strategiji biološke raznovrsnosti objavljenoj ranije ove godine, Komisija je predložila sadnju tri milijarde stabala do 2030. godine kao dio dalekosežnog Plana obnove prirode EU.

U selu kod Čačka posadio šumu da proizvodi kiseonik za sadašnje i buduće generacije

Inače, Natura 2000 mreža je Evropske unije sa gotovo 27.000 zaštićenih područja koja pokriva više od 18 odsto kopnenog teritorija EU-a i oko devet njenih morskih područja. Ona ima za cilj zaštitu i unapređenje evropskog prirodnog nasleđa i osiguravanje dugoročnog opstanka najvrednijih i najugroženijih vrsta na našem kontinentu, istovremeno promovišući održivo korišćenje zemljišta i privredne aktivnosti.

Više informacija možete pronaći ovde.


Tagovi

Natura 2000 Nagrada Evropska unija Očuvanje životne sredine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.