• Seča šuma
  • 01.10.2020. 14:00

Kazna od 250.000 dinara za bespravnu seču šume na Fruškoj gori

Na lokalitetu "Ravni breg", između Crvenog čota i Beočina, nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 134
  • 56
  • 0

Prekršajni sud u Novom Sadu, odeljenje u Beočinu, kaznio B.B. iz Žarkovca novčanom kaznom od 250.000 dinara za bespravnu seču šume u Nacionalnom parku "Fruška gora", kojom je prekršen Zakon o zaštiti prirode, preneo je RTS.

Nadzorom izvršenim polovinom jula prošle godine konstatovano je da je preduzetnička radnja okrivljenog bespravno sekla šumu na lokalitetu "Ravni breg", koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Tako i da je izvršena oplodna seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.

Jedna od poslednjih šumskih zajednica hrasta i cera

Na pomenutom lokalitetu, između Crvenog čota i Beočina, nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini, navodi Beta.

Peticija za zabranu seče šuma na Fruškoj gori nastavlja se do avgusta

Takve šume, ukazano je, potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija, kako bi se u njima nesmetano odvijali prirodni procesi i opstale retke biljne i životinjske vrste. Podseća se da su iz tih razloga, pored zabrane bilo kakve seče u režimu zaštite prvog stepena, propisane i obaveze ostavljanja zaštitnih pojaseva oko njih.

Кršenje mera kojima se čuvaju šume na Fruškoj gori preti da naruši prirodnu ravnotežu na ovom osetljivom prostoru, što može dovesti do nestanka posebno vrednih šumskih sastojina i gubitka vrsta koje jedino na ovakvim mestima opstaju, upozorili su iz Pokrajinskog zavoda.


Tagovi

Seča šuma Hrast Kazna Nacionalni Park Fruška Gora Pokrajinski zavod za zaštitu prirode


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...