Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan šuma
  • 21.03.2024. 07:30

TOP 5 razloga zašto ne možemo bez šuma

Obnova ekosistema, uključujući pošumljavanje, može značajno doprineti ublažavanju klimatskih promena, poboljšati prehrambenu sigurnost i promovisanje održivih proizvoda od drveta

Foto: Maja Celing Celić
  • 123
  • 72
  • 0

Svetski dan šuma obležava se danas (21. mart), a ovogodišnja tema je "Šume i inovacije: Nova rešenja za bolji svet". Cilj je unapređenje tehnologije u borbi protiv njihovog krčenja. 

Krčenje i požari 

Godišnje se krčenjem izgubi 10 miliona hektara, a zbog požara približno 70 miliona hektara. Inovacije su ključne za razvoj sastava ranog upozoravanja, održivu poljoprivrednu proizvodnju i osnaživanje autohtonih naroda, poručuju Ujedinjene nacije koje su i utemeljile obeležavanje ovog dana. 

Ističu da obnova ekosistema, uključujući pošumljavanje, može značajno doprineti ublažavanju klimatskih promena, poboljšati prehrambenu sigurnost i promovisanje održivih proizvoda od drveta.

TOP 5 razloga zašto čuvati šume 

Šume su dom za više od 80 odsto svih poznatih vrsta životinja, biljaka i insekata koji osim što doprinose bioraznolikosti, pomažu očuvanju i njihova zdravlja. Kada, na primer, životinja pojede voćku, njeno seme prođe kroz utrobu, nesvareno završava u izmetu i na kraju opet niče u zemlji. Bez životinja, insekata i drugih biljaka ne bi bilo ni šuma. 

Više od 30 odsto novih bolesti prijavljenih od 1960. godine pripisuje se promeni korišćenja zemljišta, uključujući krčenje šuma. Smanjenje biodiverziteta može poremetiti ravnotežu u ekosistema i povećati šanse za širenje bolesti među preostalim vrstama. Menja se i mikroklima, pa je samim tim i povoljnije okruženje za razvoj patogena i širenje bolesti. Dolazi i do povećanja interakcije ljudi s divljim životinjama što može povećati rizik od prenosa bolesti s divljih životinja na ljude (zoonoze).

Za pet godina nestala polovina privatnih šuma u Srbiji?

Šume sadrže više od polovine globalnih zaliha ugljenika u tlu i vegetaciji. Na taj način smanjuju efekat staklene bašte, odnosno, globalno zagrevanje i klimatske promene. 

Zbog krčenja šuma se godišnje izgubi prostor koji je ekvivalentan 14 miliona fudbalskih igrališta. Smatra se da su glavni uzroci krčenja poljoprivreda, odnosno ratarstvo i stočarstvo. Drugi uzrok je drvna industrija, nakon čega sledi urbanizacija i eksploatacija ugljena i minerala. 

Vodna područja kao što su slivovi, potoci, močvare i slično, a koji se nalaze u šumama daju 75 odsto svetske dostupne slatke vode. Šume u takvim područjima imaju važnu ulogu u filtriranju vode, regulisanju protoka, smanjenju erozije tla, zaštite od poplava, očuvanju biološke raznolikosti i predstavljaju staništa za mnoge vodene i kopnene vrste.


Tagovi

Svjetski dan šuma Šume i inovacije Šumski požari Svetski dan šuma Ujedinjene nacije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li bagremov med? Hoće li ga biti ove godine? Šta kaže pčelar iz Ljubovije za Agroklub?