Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 21.03.2019. 18:00

Fotinija - atraktivno ukrasno bilje tokom cele godine

Ukrasni grm, fotinija, privlačiće poglede svojim izgledom, ali i Vašu će privatnost sakrivati od pogleda divnim zeleno - crvenim listovima. Lepota njenih listova traje cele godine.

Foto: Pixabay/jackMack34
  • 4.495
  • 50
  • 0

Fotinija (Photinia x fraseri), konstantno je zeleni ukrasni grm koji se sadi kao živa ograda. Raskošnog izgleda, privlačiće poglede tokom cele godine zbog svojih zelenih, a kasnije crvenih listova. Pripada porodici ruža (Rosaceae), a poreklom je iz Azije.

Ovalni listovi fotinije nakon nekoliko nedelja do mesec dana menjaju svoju zelenu boju u crvenu. Tokom proleća, fotiniju ukrašavaju mali beli cvetovi, iz kojih kasnije nastaju crveni plodovi koji na granama ostaju do zime. Fotinija naraste između 1.5 do 3 m, u zavisnosti od intenziteta rezidbe. U širinu raste između 1.8 do 2.5 m.

U prolećnoj sadnji osigurati fotiniji više vode 

Fotiniji je potrebno osigurati ocedno tlo, kako se u njemu ne bi nakupljalo previše vlage koja može da uzrokuje truljenje korena. Za rast joj pogoduje sunčani položaj, ali može uspevati i u poluseni. U vrlo vrućim područjima, preporučuje se uzgoj u poluseni, te na severnoj ili istočnoj strani vrta. U umerenim područjima, fotiniji odgovara sunčani položaj. Može podneti temperature do -15 °C.

Oblikovanje žive ograde i rezidba cvetnih ukrasnih grmova

Najidealnije vreme za sadnju je u jesen, u novembru. Kod prolećne sadnje, potrebno je osigurati veću količinu vode, koja će tada biti potrebnija nego za vreme hladnijih meseci. Sadi se na razmak između 60 i 100 cm. Oko biljke postavlja se malč, kako bi se zadržala vlažnost tla.

Kod njenog uzgoja, fotinija ne sme postati pregusta, što se reguliše njenim orezivanjem. Time se omogućuje novi rast crvenih listova i manja je opasnost od nastanka bolesti. Rezidba može biti dva puta godišnje, u proleće i jesen.

Sklona napadu gljivičnih bolesti 

Fotinija je sklona napadu gljivičnih bolesti. Simptomi napada se prepoznaju po crvenim, ljubičastim te tamnosmeđim pegama. U tom slučaju, potrebno je izbegavati vlaženje listova jer će se time pojačati razvoj bolesti. Kod napada, zaražene listove treba ukloniti kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti.

Za vreme suše, fotiniju je potrebno zalivati barem jednom nedeljno. Zaliva se uz bazu korenja. Prihrana nije potrebna, osim ako je biljka posađena u siromašno tlo. Ako se dodaje đubrivo, ono treba biti sporo otpuštajućeg karaktera.

Razmnožavanje fotinije je reznicama, koje se sade u supstrat. Uzimaju se reznice dugačke između 10 i 15 cm. Supstrat treba biti vlažan, kako bi se što pre razvilo mlado korenje.


Tagovi

Fotinija Vazdazeleni grm Ukrasno bilje Ukrasna živica


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.