Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 04.12.2020. 12:00

Hristov trn - cvet dugotrajnog cvetanja i skromnih zahteva

Hristov trn je idealna sobna biljka. Odlično se prilagođava sobnim temperaturama, uspeva u suvim uslovima i može podneti ako povremeno zaboravite da je zalijete.

Foto: Depositphos/mangkelin1
  • 16.996
  • 228
  • 0

Hristov trn (Euphorbia milii) je ukrasna biljka koja potiče sa Madagaskara i drugih tropskih regija. Najčešće se uzgaja kao sobno bilje. Uz vrlo malo brige i pažnje, pravi je izbor za početnike uzgajivače i zauzete zaljubljenike u ukrasno bilje. Nebično ime potiče od legende kako je Isus Hrist na krstu, nosio trnovitu krunu načinjenu upravo od stabljika ove biljke. 

Grmolikog je rasta, a zavisno od starosti biljke, može biti između 10 do 50 cm. Mesnati, sjajni vazdazeleni listovi dugački su oko pet do šest centimetra. Izdanke prekriva oštro crno trnje dužine oko 2-5 cm. Sitni cvetovi rastu u cvetu, okruženi su sa dva pricvetna lista crvene, bele ili ružičaste boje. Razdoblje cvetanja je uglavnom od zime do proleća, ali može potrajati čak i do jeseni.

Zaliva se tek kad je gornji sloj supstrata u potpunosti suv

Supstrat u posudi treba biti dobre drenaže, blago suv, neutralnog pH. Za zdrav izgled, Hristovog trna treba oko osam sati svetlosti. Bogatije cvetanje moguće je postići ako je biljka što duže izložena Sunčevoj svetlosti. Do cvetanja će doći čak i ako je biljka obasjana direktnom Sunčevom svetlošću samo tri do četiri sata dnevno. Kod uzgoja na otvorenom, biljku se smešta na osvetljeno mesto, dok u zatvorenom prostoru, najbolje mesto je na južnom ili zapadnom prozoru uz temperature između 18 do 24°C.

Nešto niže noćne temperature, neće biti problematične, ako se ne spuštaju ispod 10°C. Kao i većina kaktusa i sukulenata, ne može podneti hladne zimske temperature. U tom slučaju, kod temperatura ispod 1°C, biljku je potrebno preseliti u zatvoreni prostor.

Neobične vrste sukulenata koje će ukrasiti vaš dom i okućnicu

Hristov trn ne zahteva velike količine vode zbog svog prirodnog staništa u tropskim i sutropskim regijama. Dovoljno je povremeno zalivanje uz održavanje vlažnosti oko korenovog sistema. Zaliva se tek kad je gornji sloj supstrata u potpunosti suv. Ako biljka počne da odbacuje lišće, to je znak da treba smanjiti količinu vode. Prihranjuje se od proleća do jeseni.

Kako sukulentima nije potrebna velika količina hraniva, đubrivo za prihranu može biti za polovinu smanjeno od propisane doze. Kroz zimski period, zalivanje treba smanjiti, a prihranu u potpunosti izbegavati.

Cvetanje kaktusa i sve ono što niste znali o pravilnoj nezi ovih biljaka

Na proleće, kada noćne temperature ne padaju ispod 16°C, Hristov trn se može prebaciti na otvoreno. Presađivanje u veću posudu može biti svakih dva do tri godine. Ukoliko je moguće, povoljno je presaditi biljku do sredine proleća, pre novog rasta biljke. Oblik i veličina grma postižu se orezivanjem. U jesen se uklanjaju slabe ili tanke grane. Time će se podstaknuti rast biljke na proleće. Precvetale cvetove i suve listove takođe treba ukloniti da bi se smanjila opasnost od stvaranja gljivičnih bolesti.

Oprez zbog toskičnosti

Zbog svoje toksičnosti, štetočine retko posećuju ovu biljku. U retkim slučajevima, može se pojaviti napad vaši, tripsa i crvenog pauka. U vrlo vlažnim uslovima, može doći do razvoja gljivičnih bolesti i truljenja korena.

Razmnožava se reznicama, ali uzgoj iz semena nije uobičajen. Sveže se reznice ostavljaju u mlaku vodu na nekoliko minuta. Nakon toga, odvaja ih se sa strane na nekoliko dana i pričeka da se osuše i stvori kalus. Prilikom presađivanja potrebno je nositi rukavice zbog otrovnog mlečnog soka (lateksa). Stvara se lomljenjem stabljike i listova, a može iritirati kožu i oči.

Za ljude i kućne ljubimce otrovni su svi delovi biljke ukoliko se unesu u organizam, što može dovesti do mučnine i povraćanja.


Tagovi

Hristov trn Isusov trn Euphorbia milii Uzgoj Za početnike


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P