Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sukulenti
  • 08.08.2020. 15:00

Neobične vrste sukulenata koje će ukrasiti vaš dom i okućnicu

Sukulenti postaju sve popularnije biljke zbog svog privlačnog izgleda, ali i malih zahteva prilikom gajenja. U nastavku otkrijte neke od zanimljivih vrsta.

Foto: Jumpstory
  • 2.578
  • 82
  • 0

Popularnost sukulenata je porasla, ne samo zbog malih potreba ovih biljčica kada je u pitanju uzgoj već i zbog njihovog privlačnog izgleda. Zbog sposobnosti zadržavanja vode u listovima, stablu ili korenu oni su idealan izbor za svakoga jer nisu zahtevni za održavanje.

Posebne boje i oblici čine da poneki izgledaju kao da pripadaju nekoj drugoj planeti, međutim, ove neobične vrste će sigurno dodati posebnost i prepoznatljivost u vašu kolekciju baštenskih ili kućnih biljaka.

Otkrijte neobične vrste sukulenata

Echeveria je rod sukulenata koji obuhvata stotine biljaka poreklom iz Meksika, Srednje i Južne Amerike. Vrhovi ovih biljaka su mesnati i spojeni u rozetu, a daju joj poseban izgled. Vrlo lepo izgleda kada se ove biljke posade u grupama ili u kombinaciji sa drugima. Neke vrste echeveria vrlo su slične čuvarkućama, ali su ipak manje otporne i mogu izdržati minimalne temperature od oko 5°C.

Adromischus cooperi ima listove ispunjene ljubičasto-sivim uzorcima, a ova biljka je posebno osetljiva na mraz i na sme da bude izložena temperaturama nižim od 7°C. Uzorci na listovima postaju izraženiji na jakom suncu.

Kako razmnožiti sukulente iz većih i starih listova?

Biljka se lako razmnožava reznicama i to tako da se list odvoji od stabljike i stavi u vlažno zemljište. Kako piše thespruce, koren će formirati za četiri do šest dana.

Adromischus cristatus ima trouglaste listove sa lagano naboranim vrhovima. Biljke debljeg lista tolerišu lagani mraz, ali najbolje rastu na hladnom osunčanom mestu sa retkim zalivanjem. Crveni i beli cvetovi mogu da se pojave između listova.

Faucaria felina je vrsta biljke koja ima privlačne nazubljene listove. Uz fascinantan oblik lišća koji imaju tigrasti uzorak biljke mogu stvoriti i žute cvetove. Ove biljke dobro rastu u senci, ali zahtevaju nešto više vode za razliku od ostalih sukulenata.

Euphorbia obesa je zanimljivog sfernog oblika. Na vrhu biljke mogu da se jave sitni cvetovi, što je dobar znak da vam gajenje ove biljke uspeva.

Aloe haworthioides je brzorastući sukulent, a poznat je svetlim bodljama koje prekrivaju listove. Tolenrantan je na razne uslove uzgoja, a bitno je da ne smrzne i da se ne zaliva previše.

Biljni terarijum: Napravite mini vrt u staklenoj posudi

Aloinopsis luckhoffii raste veličine do 7,5 cm, ali ima bogato mesnato lišće na kom nastaju gomoljaste bele okrugle izrasline. Ovaj neobičan oblik, zajedno sa zelenim, sivim i smeđim nijansama pomažu ovoj biljci da se stopi sa stenama. Najbolji uslovi za gajenje su oni koji oponašaju njeno prirodno stanište iz Južne Afrike, a to su: mnogo sunca, brzo isušivanje zemljišta i oprezno zalivanje.

Kalanchoe rhombopilosa dolazi sa Madagaskara, a listovi su joj sivi i prekriveni smeđim prugama. U proleće biljka može da procveta, pa se na njoj javljaju i žuti cvetovi.


Tagovi

Sukulenti Sadnja biljaka Neobične vrste Vrste sukulenata


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.