Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna ulja
  • 05.09.2018. 18:30

Kako sami da napravite biljna ulja?

Ljudi od davnina prave macerate ili biljna ulja kako bi sačuvali lekovitost biljaka. Njihova priprema je laka i možete ih napraviti u svojoj kuhinji.

Foto: Bigstockphoto/Madeleine Steinbach
  • 9.860
  • 220
  • 1

Lekovito dejstvo biljaka ljudima je bilo poznato od davnina. Da bi im lekovitost bilja bila dostupna tokom cele godine, razvili su različite tehnike konzervacije biljnog materijala. Maceracija je jedna od tih tehnika, a biljni materijal se potapa u hladno ceđenja ulja. Posle određenog perioda, kada se u ulju izdvoje lekovite materije, biljni materijal se baca i koristi se proceđeno obogaćeno ulje.

Uljne macerate možete sami napraviti

Prednost macerata je što su jednostavni za pripremu. Dovoljno je da imate staklenu posudu (teglu), hladno ceđeno biljno ulje i biljni materijal. Staklene posude pre upotrebe potrebno je dobro oprati i sterilisati. Sterilisati ih možemo u rerni.

Ulja koja se koriste bi trebalo da budu dobijena hladnim ceđenjem. Rafinisana ulja nemaju nikakvo lekovito dejstvo. Možemo koristiti razna biljna ulja: maslinovo, bademovo, suncokretovo, kokosovo, susamovo, ulje od kukuruznih klica ili semenki grožđa, kao i ulja od makadamije, shea, jojobe.

Biljni materijal koji se koristi bi trebalo da bude ubran daleko od zagađivača, a može se koristiti koren, list, cvet u zavisnosti od biljne vrste i namene ulja.

Ulja koja se koriste bi trebalo da budu dobijena hladnim ceđenjem ulja - rafinisana ulja nemaju nikakvo lekovito dejstvo!

Za uspeh maceracije najznačajnije je da nema vode u posudi i na biljnom materijalu. Najčešće se za pripremu macerata koriste list i cvet, a mogu se koristiti u svežem ili sušenom stanju. Sveže listove i cvetove dobro je ostaviti na tamnom i promajnom mestu da se prosuše - uvenu. Dužina prosušivanja zavisi od vrste i osobina same biljke. Biljke ne brati nakon kiše ili po rosi. Ostaviti da se prosuši barem 24h kako bi isparila suvišna voda iz biljnog tkiva. Kantarion, hajdučka trava i ruzmarin se prosušuju 24h, cvetovi nevena oko pet dana.

Za pripremu macerata mogu se koristiti i suve biljke, ali tada će macerat biti nešto jači. To zavisi od količine biljne materije koju smo uzeli, ali u istoj zapremini nalazi se više osušene biljke u odnosu na svežu.

Obratiti pažnju na proces nalivanja ulja

Postupak pripreme je jednostavan. Dovoljno je prosušeni biljni materijal, najčešće listove i cvetove, ubaciti u staklenu posudu, malo pritisnuti dok punimo, preliti hladno ceđenim uljem. Biljni materijal treba biti potopljen u nalivenom ulju.

Ukoliko se koriste veći delovi ili koren, potrebno ih je pre prosušivanja narezati na manje komade. Ukoliko su cvetovi ili listovi veliki i njih je potrebno usitniti.

Obratiti pažnju da prilikom nalivanja ulja izađu svi vazdušni mehurići. Nakon punjenja posudu zatvoriti i u zavisnosti od biljne vrste i ulja staviti na tamno ili osunčano mesto. Maceriranje na suncu ubrzava postupak, a sam macerat je obogaćen energijom sunca. Međutim, treba znati da će kod nekih biljnih vrsta i ulja svetlost negativno delovati i za takve macerate bolje je teglu sa uljem i biljnom materijom držati u hladovini. Tako se maceriranje hajdučke trave radi u senci, dok za kantarion pogoduju osunčana mesta. Tokom procesa maceriranja teglu povremeno protresti ili promešati na taj način da otvorimo teglu i sadržaj promešamo plastičnom kašičicom. Kod otvaranja tegle izaći će i vlaga koja se oslobodila iz bilja. Poklopac obrisati od nakupljene vode. Celi postupak maceriranja traje od tri do pet sedmica.

Za uspeh maceriranja najznačajnije je da nema vode u posudi i na biljnom materijalu.

Tokom procesa maceriranja ulje menja boju i miris. Tokom prvih dana maceriranja može se razviti neprijatan miris, ali najvažnije je da nema vode u ulju, koja može dovesti do kvarenja macerata. Neprijatan miris će tokom maceriranja nestati i deo je procesa koji se odvijaju.

Kada je proces maceriranja završen, odlijte ulje iz tegle i procedite. Ostavite da stoji 24h. Nakon toga odlijte ulje do taloga koji se slegne na dnu. Dobijeno macerirano ulje prespe se u bočice sa tamnim staklom i čuva na suvom, prohladnom i tamnom mestu. Macerati se mogu čuvati od nekoliko meseci do dve godine.

Napravite sami biljne kapi!

Macerat od ruzmarina ili ulje od ruzmarina

Za ovo ulje uzimaju se samo igličasti listići dok se stabljika odbacuje. Listići se prosuše tokom četiri dana. Posle toga prosušene listove stavljamo u sterilisane posude, nalijemo ulje i držimo na suncu 45 dana.

Ovo ulje ima snažno antioksidadivno delovanje. Koristi se za masažu, pošto ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Posebno je efikasno kod problema sa reumom i artritisom.

Macerat od ružinih latica ili ulje od ruže

Ovo ulje se priprema tako što se prosušene latice preliju uljem i ostave na suncu tokom 30 dana. Nakon toga procedi se i prelije u tamne bočice. Ružino ulje se koristi u kozmetici i najvažniji je čuvar lepote i mladosti kože. Koristi se za tretmane protiv bora i strija. Preporuka je da se nanosi svako veče.

Macerat od kamilice

Za pripremu ovog ulja možemo koristito osušene cvetove kamilice koji se stave u starilisane tegle i preliju maslinovim uljem. Posudu treba postaviti na mesto gde je izložena dejstvu sunca tokom dana. Svaki dan teglu otvoriti, promešati sadržaj, a sa poklopca obrisati nakupljenu vlagu. Maceriranje traje najmanje dve sedmice. Ulje je odlično za tretman kože.

Macerat od matičnjaka (melise)

Ulje od matičnjaka se priprema na klasičan način, a stoji na toplom od četiri do šest sedmica. Kod pripreme ovog ulja važno je da se tegla ne zatvori poklopcem, već da se prekrije gazom. Koristi se za masaže kod problema sa reumom.


Povezana biljna vrsta

Ruzmarin

Ruzmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin... Više [+]

Kamilica

Kamilica

Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u celom svetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali je intenzivno ne treba uzgajati duže od dve godine. Obiluje aktivnim... Više [+]

Tagovi

Biljno ulje Napravite sami Ruzmarin Ruža Macerat Kamilica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.