Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna tinktura
  • 13.07.2018. 18:15

Napravite sami biljne kapi!

Biljne tinkture ili biljne kapi su pravi način da iskoristite svu lekovitost bilja. A pri tom ih je jednostavno napraviti!

Foto: Bigstock / Rawf8
  • 3.394
  • 38
  • 0

Biljne tinkture ili biljne kapi su pravi način da iskoristite svu lekovitost bilja. A pri tom ih je jednostavno napraviti! Potrebni su vam lekovita biljka, tegla, flašica sa kapaljkom, pipetom (kao ambalaža za kapi za nos) i alkohol (na primer, vodka kao najčistija alkoholna baza), koji će omogućiti da tinktura može da se koristi pet godina, pa i više. Može da se koristi i jabukovo sirće, ali nije toliko jako.

Koje biljke koristiti za tinkturu?

Maslačak, kopriva, čičak, neke su od biljaka koje možete potražiti u prirodi. Možda u svojoj bašti već imate nanu, timijan, beli luk, ruzmarin. Koristiće čak i crvena detelina! U ovu svrhu koristi se i ginko, bela vrba, glog, ženšen. Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju, pre nego što uberete biljku:

  • odlučite se samo za one biljke za koje ste 100% sigurni da ste ih prepoznali;
  • saznajte koji deo biljke je lekovit, odnosno koji se koristi za tinkturu;
  • nikada ne birajte one za koje sumnjate da su izložene pesticidima i insekticidima;
  • vodite računa da ne berete biljke na zaštićenom području.

Ukoliko neku biljku ne možete da pronađete, kupite je u zdravoj hrani ili sei nformišite gde možete da je nabavite.

Kako da napravite tinkturu?

Isecite biljke na komade od oko jednom centimetra ili kraće. Ako se koristi koren ili kora, isecite što finije možete. Nema potrebe da perete biljke, samo koren očistite od zemlje. Potom ih izmerite. Ukoliko su sveže, duplo više sipajte alkohola, a ukoliko su suve, pet puta više. Koristite teglu, u koju ćete prvo usuti vodku, a potom biljke. Potrebno je da budu poptuno potopljene. Zatvorite teglu poklopcem, dobro promućkajte i stavite na tamno i hladno mesto na dve nedelje. Jednom dnevno promućkajte teglu. Nakon dve nedelje, sadržaj procedite kroz gazu. Sipajte u tamne flašice sa pipetom.

Savet plus: Ukoliko vam je jednostavnije, sveže biljke i vodku možete staviti u blender i tako napraviti tinkturu, dok je za suvo bilje koristan avan. Ukoliko želite jaču tinkturu, bilje treba da dostigne 3/4 tegle. 

Za šta su korisne tinkture?

Biljne kapi su mnogo jače od čajeva, a mogu vam pomoći i kao antiseptik za otvorene rane. Ukoliko vas muči povraćanje, pomoći će vam tinktura od lobelije. Za nesanicu je dobar hmelj, dok će bolove ublažiti divlja salata ili kore odoljena. Lavanda je dobra za psihu, ali i za stomak. Sremuš će pomoći kod visokog pritiska. Primera je još mnogo! Obično se koristi od 15 do 30 kapi dnevno, ali ako imate ikakvu sumnju, konsultujte se sa stručnjacima ili potražite u literaturi. 


Tagovi

Biljne kapi Tinktura Napravi sam Vodka Lekovito bilje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta