Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 31.10.2023. 09:00
  • Kolubarski okrug, Dragijevica, Osečina

Lekovite biljke mogu za čajeve i tinkture, ali i u zimnicu

Podgorina je predeo izuzetnih prirodnih lepota, ali obiluje i raznovrsnim lekovitim biljkama koje mogu poboljšati zdravlje.

Foto: Marko Rokić (ilustracija)
  • 251
  • 34
  • 0

Da li smo se udaljili od prirode? Kako i koliko biljke mogu da nam pomognu u lečenju? Koliko znamo o lekovitosti i onome što postoji oko nas? Dragica Janković iz sela Dragijevica kod Osečine već nekoliko godina skuplja lekovito bilje, a počela je tako što je tražila lek za svoje zdravstvene tegobe.

"Imala sam određenih zdravstvenih problema i tražeći način kako da pomognem sebi, okrenula sam se prirodi. Još kao mala uživala sam u prirodi, a to volim i danas i onda sam počela da proučavam literaturu ne bih li nešto naučila o tom biljnom svetu", kaže Jankovićeva.

"Prva biljka o kojoj sam nešto naučila bila je prečica, našla sam je u mom rodnom selu, Dragijevici, a inače, Podgorina je bogata lekovitim biljem."

Lekoviti preparati iz prirode sve traženiji

Naša sagovornica napominje da je do sada sretala mnoge ljude koji su se zbog raznih zdravstvenih tegoba okrenuli prirodi i tamo našli lek.

Želeći da pomognem sebi, okrenula sam se prirodi, kaže Jankovićeva (foto: S. Dovečer)

"To su ljudi raznih zanimanja, većina njih nije imala neku direktnu vezu sa lekovitim biljem. Sve 'recepte' i sva njihova iskustva ja i dan danas prenosim drugim ljudima, učim ih kako da pronađu neku određenu biljku, da je prepoznaju i da znaju kako se koristi", kaže.

"Po mom mišljenju, sve medicine bi trebalo da zajedno funkcionišu, jedna drugu da nadopunjuju, sve su nam potrebne i alternativna i konvencionalna. U svetu postoji 400 metoda lečenja za koje sam ja čula, a od toga sam pet ili šest upoznala. Sve te metode lečenja su potrebne ljudima da bi imali kvalitetan život", kaže Jankovićeva i dodaje da tu pre svega mislim na zdravlje, jer kad je čovek zdrav, sve ostalo može rešiti.

Rastavić, preslica ili kolenac 

Jedna od veoma rasprostranjenih biljaka koja se može naći u prirodi, ali i u prodavnicama zdrave hrane je rastavić, a u nekim krajevima je zovu i kolenac.

"Recept za pripremu odvara od rastavića dobila sam od moje prijateljice, Dragice Vučetić iz sela Amajić pored Drine. Uzme se 200 grama rastavića potopi se u dva litra vode, kuva se na tihoj vatri dok ne uvri na polovinu, ostavi se poklopljeno da se ohladi, procedi se i tečnost se drži u frižideru. Pije se jedna ili dve čaše dnevno, a sve zavisi koliko nečiji organizam može da podnese. Ovo više nije čaj ovo je odvar jer je koncentrovano i njime se čiste bubrezi i mokraćni kanali od posledica upale", objašnjava i dodaje da i zdrav čovek ovo može koristiti, preventivno.

Od suve biljke i tinkture

"Dovoljno je jedanput godišnje da se očiste bubrezi, pomaže i kod čišćenja jetre. Rastavić je biljka koja je zapostavljena, ona raste na vlažnijim livadama, lako se prepoznaje jer liči na mini jelkicu, tako mi je najlakše da objasnim."

Lako se pronalazi u prirodi

Kako ističe naša sagovornica, rastavić može da se bere od proleća, po prestanku mrazeva, pa sve do jeseni i hladnog vremena.

"Jednostavno ga je naći i ubrati, lako se sprema, koristi i mnogi misle da je to nešto jeftino što ne može da pomogne. Ima i jedna vrsta koja nije za ljudsku upotrebu, to je vodeni rastavić, koji raste visoko, ali ja sam ga u Podrgorini pronašla samo na jednom mestu. Za druge regione ne mogu da tvrdim, ali u Podgorini je svuda rastavić koji se može koristiti."

U dvorištu penzionisanog profesora matematike retke biljke, pa i džinovska bokvica

Većina lekovitih biljaka cveta u periodu od maja do oktobra, a u narodu se veruje da su najlekovitije u vremenu između Velike i Male Gospojine.

"Treba znati da biljke koje cvetaju, kao što je origano, kantarion, hajdučka trava, vrbena i mnoge druge, treba brati posle 10 sati ujutru, praktično posle jutarnje, a pre večernje rose i kada je sunčan dan. Mogu se one brati i po kišnom danu, ali imaju drugačiji izgled, ukus, aromu, ali ako želite da ih čuvate na duži period, tokom zime, onda ih treba brati po sunčanom danu", savetuje Dragica.

Koliko dugo može da se čuva?

Ako se od biljke koristi stablo, list i cvet, onda se može čuvati i do godinu dana. Lekovitost ne nestaje odmah, ali se smanjuje, biljke gube aromu, ali se zato lekovitost u tinkturama duže zadržava.

"Lekovitost suve ili sveže biljke ja pretvaram u biljne kapi, onda traju mnogo duže. Većina tinktura može da se koristi od tri do deset godina, dejstvo im je isto. Naravno, preporuka je da se one ne drže na suncu, da ne budu izložene jakoj toploti. Bitno je samo da kad se bočica otvori, da se potroši u nekom određenom roku.To je otprilike od jednog pa do tri meseca, zavisi od biljke.”

Dragica je u Osečini osnovala i Udruženje žena pod nazivom Kreativna Podgorina, a sve članice su svoju ljubav i kreativnost uspele da prenesu i u konkretan proizvod.

U društvu Kreativnih žena

"Udruženje postoji već šest godina i mi se međusobno dopunjujemo i pomažemo. Razmenjujemo sirovine i nismo konkurencija jedna drugoj. Na primer, jedna naša članica pravi zimnicu u koju dodaje lekovite biljke, duga pravi prirodno jabukovo sirće koje, takođe, oplemenjuje biljkama", kaže naša sagovornica.

Kaže da joj je trebalo dosta vremena da dođe do momenta kada može da stoji iza svojih preparata koje je napravila pre svega po svojim receptima. Zbog toga voli da podeli svoja iskustva i znanje, a često učestvuje na radionicama, na kojima, kako kaže, uči i sama od drugih. 


Tagovi

Lekovito bilje Dragica Janković Odvar od bilja Biljne tinkture Rastavić Preslica Branje lekovitog bilja


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.