Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasni žbun
  • 19.04.2023. 07:30

Pajasmin: Ukrasni žbun opojnog mirisa - kako do obilnog cvetanja?

Stvoreno je mnogo sorti različite visine i cveta. Obilno cvetanje zavisi od redovne rezidbe.

Foto: Depositphotos/LuGrish
  • 1.073
  • 61
  • 0

Nekada je bilo nezamislivo dvorište bez žbuna pajasmina ili lažnog jasmina Philadelphus coronarius. Vodi poreklo iz jugoistočne Evrope i Male Azije. Ovaj listopadni žbun pripada porodici hortenzija i može da naraste u visinu do tri metra. Širina žbuna može biti do 3,5 m. Stvorene su sorte koje narastu do 1,5 m, odnosno još niže visine do 75 centimetara. Sadi se pojedinačno ili u manjim grupama.

Opojan miris

Svoju popularnost duguje nežnim cvetovima koji imaju opojan miris koji podseća na miris narandže. Najčešće su beli, ali su sve popularniji pajasmini s dvostrukim cvetovima koji imaju obojen srednji deo. Cveta u periodu od maja do kraja jula. Cvetovi su krupni, prečnika od 2,5 do četiri centimetra, i sakupljeni u grozdove na vrhovima grana.

Dobra je medonosna biljka. Listovi sadrže saponin i kada ih protrljate očistićete ruke, osim uljnih mrlja. Kora grana i debla se guli u trakama i otkriva svetlo drvo. 

Voli sunce i vlagu

Za sadnju treba odabrati sunčano ili polusenovito mesto. Odgovara mu zemljište s dovoljno vlage tokom godine, dobro drenirano, da je bogato organskom materijom. Tolerantan je na različite tipove zemljišta, ali ne podnosi teška i prevlažna. Razmnožava se semenom, prolećnim i letnjim reznicama ili margotiranjem početkom leta.

Najlakše je da početkom leta uzmete reznice i posadite je u saksije. Ovako dobijene biljke cvetaju posle tri godine.

Kako do obilnog cvetanja? 

Redovnom rezidbom obezbedićemo obilno cvetanje. Posle precvetanja uklanjaju se grane koje su dale cvetove. Oni se formiraju na lastarima, prošlogodišnjim mladarima.

Takođe uklonite grane koje rastu u srednji deo kako bi izbegli zagušenje žbuna i ogoljavanje.

Biljka raste veoma brzo, a žbun može da bude širok zbog izbijanja većeg broja mladica iz osnove. Prihranu je najbolje dodati tokom proleća. Veoma dobro reaguje na malčiranje, jer mu odgovara bogat sadržaj organskih materija. Otporan je na većinu bolesti i štetočina, ali se na njemu mogu pojaviti rđa i pepelnica. Veoma često se početkom leta na listovima mogu zapaziti lisne baši, a domaćin je crnih ušiju.


Tagovi

Pajasmin Lažni jasmin Philadelphus coronarius Medonosna biljka Sadnja pajasmina Mirisni žbun Rezidba žbuna


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]