Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja lukovica
  • 09.02.2021. 14:00

Početak februara je pravo vreme za sadnju lukovica cveća

Dalije, kale, kane, hoste, ljiljani, begonije samo su neke od vrsta lukovica koje se sade u proleće, a cvetaju tokom leta i sve do kasne jeseni.

Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko
  • 1.351
  • 91
  • 0

Kada narcisi, lale, jagorčevine, muskari, zumbuli završe sa cvetanjem, na scenu stupaju lukovice koje će cvetati tokom leta i do kraja jeseni. One koje sadimo u proleće nisu zahtevne, a ulepšaće svako dvorište, baštu, balkon, terasu ili osunčan prozor.

Prilikom kupovine ili odabira, treba da se odlučimo za one koje nemaju oštećenja, nisu nagnječene, na njima nema tragova truleži ili drugih obolenja niti ozleda od štetočina. Ovojnice treba da su im suve, sjajne i bez znakova izloženosti suvišnoj vlazi - to ćete znati na osnovu promene boje na njima.

Zaštititi ih od izmrzavanja

Sadnja se obavlja od početka februara do kraja marta ili sredine aprila, u zavisnosti od vremenskih prilika i vrste. Ukoliko ćemo ih saditi u predstojećem periodu, imamo na raspolaganju razne vrste i sorte. Sade se kad prođe opasnost od izmrzavanja i dok su još u fazi mirovanja. Vrlo je jednostavno obaviti, ali treba ispoštovati neke zahteve.

Pre svega trebalo bi odabrati ocedno zemljište. U previše vlažnom i zabarenom lukovice propadaju, najčešće zbog pojave truleži. U zavinosti od vrste birajte osunčana ili polusenovita mesta. Izbegavajte terene koji se nalaze u potpunoj senci.

Dubina i širina sadne rupe zavise od krupnoće lukovice, kao i od dimenzija buduće biljke. Za sve je karakteristično da je neophodno iskopati dovoljno veliku i duboku, koja se napuni kompostom ili nekim drugim organskim đubrivom izmešanim sa zemljom. Većini lukovica će odgovarati sadnja na dubinu dva do tri puta veću od njihove visine. To će im obezbediti optimalne uslove, sprečiće isušivanje i zaštititi ih od eventualnog izmrzavanja.

Otporne na bolesti

Dalije, gladiole, frezije, ljiljani, kale, kane, begonije, hoste, krokosomije samo su neke od ukrasnih vrsta koje možemo posaditi u proleće.

Kane su veoma česte ukrasne biljke u našim dvorištima. Osim lepih cvetova i velikih zelenih listova, odlikuju se i dobrom otpornošću na oboljenja. Najbolje ih je saditi u grupama kada njihova lepota dolazi do izražaja.

Razne hoste će odlično podneti polusenku. One traže nešto vlažnije zemljište u odnosu na većinu lukovica. Odgovara im da se zemljište oko njih malčira.

Za razliku od njih krokosomije vole sunce. Cvetne stabljike mogu biti veoma visoke, do tri metra. Cvetovi su najčešće crveni, žuti ili narandžasti.

Krtole i lukovice imaju najlepše cvetove!

Ljiljani plene pažnju svojim atraktivnim cvetovima. Ove višegodišnje biljke najbolje je saditi u grupi. Danas postoje mnogobrojne sorte koji se razlikuju po visini i boji. Najčešće su dve vrste: orijentalni i azijski. Na našim terenima uglavnom se uzgajaju orijentalni ljiljani. Azijski cvetaju ranije, cvetovi su im manjih dimenzija i nemaju intenzivan miris. Osim toga, cvetne stabljike su čvršće i nije im potrebna armatura da ih pridržava.

Dalije su najpopularnije lukovice koje cvetaju u nastupajućim mesecima. Ova vrsta voli osunčana mesta i zemlju bogatu humusom. Stvoreno je mnogo različitih sorti i hibrida dalija koje se razlikuju po visini, obliku i boji cvetova.

Begonije su veoma izdržljive. Sade se tokom prolećnih meseci, a odgovara im polusenka i malčirana zemlja. Cvetovi lukovičastih begonija mogu biti jednostruki ili puni. Čim se pojave iznad površine zemlje brzo rastu.


Tagovi

Sadnja lukovica Prolećna sadnja Ocedno zemljište Organsko đubrivo Ukrasne biljke Cvetne stabljike


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Mali bodljikavi plašljivko - iako ima bodlje jež je najplašljiviji sisar, večito gladan, a u lov kreće najčešće noću. Ovaj maleni lepotan uselio nam se u dvorište!