Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno bilje
  • 18.11.2022. 07:30

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

Ovo nije vreme za presađivanje, ali ipak postoje neki razlozi kada je potrebno intervenisati i obezbediti novu posudu i supstrat.

Foto: Depositphotos/VK1971
  • 1.353
  • 74
  • 0

Od novembra do februara većina sobnih biljaka ima usporen rast i razvoj i tada ih u principu ne treba dirati i presađivati. Najbolji termin za to je početak proleća kada se one aktiviraju, počinju intenzivni procesi u biljnom tkivu i aktivan rast.

Ipak, postoje slučajevi kada je sasvim opravdano da u zimskom periodu obavite presađivanje. To je povezano s različitim faktorima.

Sama biljka može biti prevelika i sklona je prevrtanju. Korenov sistem u potpunosti može ispuniti supstrat i nema prostor da se razvija, čak počinje da izlazi kroz otvore za oticanje suvišne vode. Dodatni je problem loša vodopropusnost i prevelika vlažnost i tada se presađivanje obavlja kako bi se spasila biljka.

Supstrat može biti potpuno degradiran, zbijen, sasušen i nije sposoban da primi hranljive materije. Mogu da se nasele pojedine štetočine ili pojave bolesti i tada je takođe neophodno što pre obaviti ovaj zahvat.

Odaberite veću posudu

Birajte posude koje su nešto veće. Uobičajeno je da se za manje prečnike do 15 centimetra odaberu saksije veće za dva centimetra, dok se za šire odabiru veće za četiri centimetra. Potrudite se da za presađivanje nabavite kvalitetan supstrat koji je bogat organskom materijom, ali da sadrži i deo peska ili perlita koji obezbeđuju dobre vodno-vazdušne karakteristike. Neki supstrati sadrže sporootapajuća đubriva i omogućavaju da zaboravite na dodavanje biljnih hraniva sledeća tri do četiri meseca.

Cveće zimi miruje (Foto: Depositphotos/Alexander52)

Na dno posude stavite drenažni sloj, a zatim sloj supstrata. Sloj drenažnog materijala u velikim saksijama treba da je debeo bar tri centimetra.

Kako baratati sa biljkom?

Pre presađivanja je potrebno biljku pripremiti. Neophodno je zaliti bar nekoliko sati ranije, a najbolje uveče.

Biljku držite za bazu, okrenite posudu i lagano tapkajte da se korenova bala sa zemljom odvoji. Ako ne uspevate, pljosnatim nožem odvojite supstrat s korenom od stranice posude.

Kako sačuvati geranijum i pelargoniju preko zime?

Položite na dno u novu posudu tako da bude oko 1,5 cm ispod ivice i nadopunite supstrat koji lagano pritisnete. Dobro zalijte vodom sobne temperature, ostavite na svetlom i toplom mestu i redovno je kontrolišite.


Tagovi

Sobno bilje Presađivanje biljaka Supstrat Saksija Zima Presađivanje u zimu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]