Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimovanje biljaka
  • 17.10.2022. 07:30

Kako sačuvati geranijum i pelargoniju preko zime?

Ove prelepe i omiljene cvetne biljke mogu se čuvati na nekoliko načina.

Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk
  • 900
  • 57
  • 0

Geranijum i pelargonija su omiljeno ukrasno cveće. Veoma su slične biljke, ali pažljivim proučavanjem načina razmnožavanja, područja staništa, otpornosti na mraz, oblika i strukture listova i cvetova biljke iz porodice Geraniaceae su podeljena na ova dva roda.

Zajedničko im je da nisu zahtevne biljne vrste, veoma su otporne, ne podnose direktnu sunčevu svetlost, možemo ih jednostavno razmnožiti i čuvati.

Rastu i cvetaju od proleća do kasne jeseni, odnosno pojave mraza. Kako bi ih zaštitili od delovanja niskih temperatura možemo ih čuvati na nekoliko načina.

Unesite ih u zatvoreni prostor

Najjednostavniji način da ih sačuvamo je da saksije u kojima su posađeni unesemo u zatvoren prostor. Uklonite suve listove i cvetne grančice. Proverite da li su prisutne štetočine i da li ima simptoma oboljenja. Samo zdrave biljke ostavljajte preko zime.

Birajte osunčana mesta. Temperatura treba da bude između 12 i 18 stepeni Celzijusa. Zalivajte umereno.

Atraktivne i na otvorenom (Foto: R.Vojnović)

U papirnim vrećicama i kartonskim kutijama

Možemo ih čuvati u papirnim vrećicama ili kartonskim kutijama. U jesen se biljke mogu iskopati, očistiti od suvog lišća, ostatka cvetova i suvišne zemlje oko korena. Ostavimo ih na senovitom mestu da se prosuše nekoliko dana. Lagano protresite koren i okrenite biljku naopačke. Koren treba da bude kod otvora koji lagano zatvorimo omotavajući tanji konopac. Tako pripremljene vrećice obesimo na hladno, tamno, suvo i prozračno mesto.

Možemo ih pakovati u kartonske kutije, ali okrenute nadzemnim delom prema dole. Izdržaće do februara ili marta kada ih je potrebno posaditi u saksiju. Temperatura treba da bude od 10 do 15 steeni Celzijusa. Jednom u toku meseca pregledajte biljke da se slučajno nije pojavila plesan i uklonite osušene listove iz papirne vrećice i kartonske kutije. Mekane i smrežurane stabljike znak su propadanja i takve biljke treba baciti. Ako su suve i krte potrebno ih je na nekoliko minuta potopiti u vodu.

Smestite ih u gajbicu

Drugi način je da očišćene biljke poređamo u plitku drvenu gajbicu jednu pored druge i koren prekrijemo supstratom. Ovako "posađene" biljke se ne zalivaju, a čuvaju se na suvom i prohladnom mestu.

Ako imate na raspolaganju mali prostor, uzmite reznice i posadite ih. Tako ćete uvećati broj biljaka.


Povezana biljna vrsta

Pelargonija

Pelargonija

Engleski naziv: Geraniums | Latinski naziv: Pelargonium

Pelargonija Više [+]

Tagovi

Geranium Zimovanje biljaka Ukrasno bilje Pelargonija Geranijum


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta