Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečni čkalj
  • 27.10.2022. 10:30

Sikavica: Protivotrov za otrovne pečurke i lek za jetru?

Mislio sam da to kod nas ne raste i da nema. Slučajno sam našao ovu biljku samo na jednom mestu u kosjeričkom selu Subjel na 650 metara nadmorske visine, rekao je Milan Božović koji se uverio u lekovitost ove biljke.

Foto: Wikimedia commons/Josep Gesti
  • 895
  • 137
  • 1

U srpskom narodu nadaleko je poznata prirodna medicina, kojoj pribegavamo kada i doktori daju najcrnje prognoze. Zbog takvog viđenja Kosjerci vole da kažu da i ne idu u apoteku, jer lek za svako boljku pronalaze na proplancima svoje opštine. Milan Božović kao vrsni poznavalac travki godinama unazad ispituje ih i koristi kao spas za svoje zdravlje, a do neverovatnog otkrića došao je kada je ubrao Gujinu travu u narodu poznatu kao Sikavica, piše RINA, a prenosi Glas zapadne Srbije.

"Mislio sam da to kod nas ne raste i da nema. Slučajno sam našao ovu biljku samo na jednom mestu u kosjeričkom selu Subjel na 650 metara nadmorske visine. Sikavica raste na skrivenim mestima i onaj ko ne poznaje narodnu medicinu teško je može prepoznati.

Najbolje se pokazala kao protivotrov za najotrovije pečurke, kao što su zelena pupavka, bljuvara ili ludara koje se jedu samo jednom. Ali pored toga ona leči probleme sa želucem, mokraćnim kanalima i drugim boljkama", rekao je Božović za pomenutu agenciju, koji se uverio u lekovitost ove biljke na primeru svog prijatelja.

Veliki broj trovanja gljivama - među pacijentima i iskusni berači

Nakon višemesečnog konzumiranja čaja rešio je probleme sa srcem i jetrom.

Sikavica ili mlečni čkalj je jako slična čičku pa je mnogi samo tako prepoznaju, ali to nisu iste biljke, piše na sajtu mediflora. Naraste do 150 cm i cveta u drugoj godini u leto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja, uglavnom u primorskim i toplijim područjima. Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren. Godine 1986. odobrena je za lečenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.


Tagovi

Sikavica Mlečni čkalj Čičak Milan Božović Lekovitost Lečenje bolesti jetre Trovanje gljivama


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...