Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 03.10.2022. 13:30

Veliki broj trovanja gljivama - među pacijentima i iskusni berači

Masovna trovanja u svetu i kod nas se dešavaju najčešće kada su ratovi i ekonomske krize. U Evropi se oko 10.000 pacijenata godišnje leči zbog trovanja gljivama koje se sakupljaju u prirodi.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 213
  • 19
  • 0

Od početka godine u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA javilo se 20 pacijenata zbog trovanja gljivama koje su brali u prirodi, a njih šestoro je bolnički lečeno. Lekari apeluju na građane da se uzdrže od branja i konzuranja samoniklih gljiva, jer ulazimo u period obilnih kiša, kada se očekuje i više gljiva u prirodi, piše euronews.

Jestiva i njena otrovna dvojnica

Na VMA kažu da u proleće i jesen, kada je sezona branja gljiva, imaju veliki broj pacijenata koji dolaze sa simptomima trovanjem. Načelnik Odeljenja za trijažu i reanimaciju bolesnika dr Vladan Lukić kaže da među pacijentima imaju i iskusne berače, koji beru gljive 20 godina, ali da im se desi da zamene jestive sa otrovnim pečurkama.

"Svaka jestiva gljiva u prirodi ima svoju paralelnu otrovnicu. One se razlikuju, ali u nekom periodu rasta i razvoja se dešava da liče jedna na drugu. Često se desi da gljivu koju u narodu zovu 'zeka', koja je jestiva, berači zamene zelenom pupavkom koja je otrovna. Dešava se da jestive šampinjone zamene divljim koji su otrovni. Imali smo ove godine trudnicu koja se otrovala lažnom 'lisičarkom'", kaže Lukić za ovaj medij.

Ono što može da zbuni berače jeste da vrlo često odmah pored jestivih rastu i otrovne gljive u narodu zvane zavodnice. Biolog Duško Brković otkriva tajnu koju treba da znate, piše Kurir.

"Lisičarke se pojavljuju direktno na tlu, a zavodnice manje više u zoni panjeva ili direktno na grančicama u većem broju", objašnjava Brković.

Lisičarke se lako mešaju sa otrovnim zavodnicama

Kod ozbiljnijih trovanja simptomi se javljaju od tri sata do 48 sati nakon što se konzumiraju pečurke i mogu da se završe smrtnim ishodom. Obično se javlja bol ispod desnog rebarnog luka, dolazi do stradanja jetre i bubrega.

Masovna trovanja u vreme ratova i ekonomske krize

U Srbiji največi broj trovanja je bio 1999. godine. Tada su registrovano 42 pacijenata koji su se  otrovali gljivama, 29 je bolnički lečeno, a bilo je i šest smrtrnih ishoda. 

Masovna trovanja u svetu i kod nas se dešavaju najčešće kada su ratovi i ekonomske krize. Tako u Evropi, ali i svetu, najveći broj trovanja gljivama je zabeležen za vreme oba svetska rata, a u SAD je najveći broj trovanja bio 1930. godine.

Kako se identifikuju gljive, beru i čuvaju: Šta niste znali?

U Evropi se oko 10.000 pacijenata godišnje leči zbog  trovanja gljivama koje se sakupljaju u prirodi. Najveće trovanje gljivam bilo je u Rumuniji 1992. godine, gde je 400 osoba potražilo pomoć lekara, a 100 je umrlo. Tada su bile obilne kiše i došlo je do mešanja jestivihh sa otrovnim gljivama.


Tagovi

Gljive Trovanje gljivama Vladan Lukić Zavodnica Lisičarka Duško Brković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...