Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilje
  • 29.05.2022. 16:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Za svaku boljku u prirodi ima lekovita biljka, ali šta ne znamo?

Za lekovitost bilja zna se odavnina, i uglavnom se koriste čajevi, melemi i tinkture. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se mora voditi računa o količini, ali i vremenu branja i konzumiranja.

Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk
  • 1.060
  • 90
  • 0

Valjevski kraj, naročito planinski predeli, obiluju lekovitim biljem poput kamilice, nane, želfije, kantariona, vranilove trave, majčine dušice, ali ipak ovo područje zaostaje u tom bogatstvu lekovitih trava u odnosu na područje istočne Srbije.

"Istočna Srbija je inače bogata biljem, a posebno lekovitim i narod u tim krajevima ima veću tradiciju u branju i sušenju kao i pripremi preparata", kaže profesor u penziji Dragan Nedeljković, pejzažni arhitekta, magistrant istorije umetnosti i hortikulture i predsednik Udruženja za proučavanje lekovitog bilja.

Kako se priprema i za šta koristi melem od nevena?

"Priroda je uredila tako, ali se ni mi ne možemo požaliti na raznovrsnost, samo je bitno znati šta raditi sa tim biljkama kada se uberu."

Kada se beru lekovite biljke?

Uvek se postavlja pitanje, kada se beru lekovite biljke i koji delovi se smeju, a koji ne koristiti.

"Ne mogu se sve biljke brati u svako godišnje doba. Ako se od neke biljke koristi koren, onda se on vadi u periodu kada biljka miruje, odnosno zimi, otprilike od novembra, pa do početka proleća i ove biljke od kojih koristimo koren su u manjini u odnosu na ove druge od kojih koristimo list, cvet ili plod", kaže naš sagovornik i dodaje da kod biljaka kod kojih se koristi nadzemni deo važi pravilo da se beru u prvom periodu cvetanja.

"Kada je jedna trećina cvetova otvorena, onda je biljka najbogatija lekovitim materijama."

Lekovito blago Zapadne i Istočne Srbije (foto: M. Antonijević)

Lekovito bilje uglavnom koristimo tokom godine kao čaj i bilo da je u filter vrećici ili uzeto u prodavnicama zdrave hrane, uglavnom se radi o osušenim delovima biljaka. Ipak, može se koristiti i tek ubrano, sveže.

"Bolje je koristiti lekovito bilje u svežem stanju, mada postoje predrasude da ga treba koristiti osušeno. Sušenjem, biljka gubi vodu, ali gubi i deo aktivnih principa, kako mi to zovemo, odnosno tih lekovitih materija. Sveže se mogu koristiti biljke poput kamilice, nane, kantariona, hajdučke trave i to u vidu čaja, melema, kao začin ili kao salatu."

I lek i otrov

Biljke su najzastupljeniji i najdostupniji lek u svim kulturama i narod ceni lečenje lekovitim biljem jer ima veliko poverenje, ali treba biti oprezan jer može biti i opasno.

"Biljke se u odnosu na lekovitost dele na neškodljivo kao što je kamilica, nana, matičnjak i tako dalje i na otrovno kao što je bunika, digitalis, beladona. Odnosno, u veoma malim količinama, i ove koje se smatraju otrovnim, mogu biti lekovite", objašnjava Nedeljković i daje primer bunike koja je iz porodice pomoćnica, poput paradajza, paprike, krompira, duvana, petunije i tako dalje.

Bilje - lekovito i njemu slično otrovno!

"Pojedine biljke iz ove familije poseduju otrovne alkaloide kao što su atropin, skopolamin i drugi i svi oni deluju nepovoljno na ljudski organizam. Ali na primer, atropin se koristi u medicini za širenje zenica."

Do trovanja može doći i slučajno, uglavnom su u pitanju izletnici koji ne poznaju dovoljno biljni svet. 

"Velebilje naseljava brdska područja i kao plod ima crnu bobicu koja je slična borovnici. Sa druge strane, jedna bobica velebilja može biti lekovita. Ali, kako će delovati na organizam zavisi od koncentracije otrovnih materija, staništa gde je ubrano, doba godine. Zato, ako 100 posto niste sigurni koja je biljka u pitanju, ne koristite je u ishrani", savetuje naš sagovornik.

Simptomi trovanja su u prvom trenutku žeđ, raširene zenice, potom sledi teško disanje, a osoba može pasti i u komu.

"Neću da pijem čaj, nije mi ništa!"

Kod nas je uvreženo mišljenje da čaj ne treba piti ako ti nije ništa, kaže Nedeljković.

"Na primer, čaj od šipurka se može piti i leti i zimi, bogat je vitaminom C. Mogu se praviti i sokovi i sirupi. Kantarion je recimo, izuzetna biljka, ne samo što može biti dekorativna, čaj se koristi za smirenje, za probleme sa želudcem, od kantariona se pravi ulje koje se koristi za lečenje opekotina.

Maslačak se koristi u prvoj fazi cvetanja, a list i koren pre nego što procveta. Kad ucveta stvara se gorčina i onda se ne može koristiti."

Kako se suši lekovito bilje?

Kada se ubere određena količina lekovitog bilja, ono treba da se veže u manje kitice, da se okrene cvetom na dole i nakon određenog perioda, treba ga spakovati i odložiti do korišćenja. 

Kako treba sušiti, a kako kuvati čaj od lekovitog bilja?

Kao i kod gljiva važi pravilo da kada nađete lekovito bilje, ne treba pobrati sve, a profesor Nedeljković naglašava da to treba da bude jedna trećina, maksimalno polovina od onog broj koji se nalazi na nekom mestu.

"Treba ostaviti nešto i u prirodi, te biljke treba dalje da se razmnožavaju i da rastu. Kako ćemo imati naredne godine nešto da uberemo, ako ne ostavimo ništa", savetuje Nedeljković.


Tagovi

Lekovito bilje Dragan Nedeljković Sušenje bilja Branje bilja Melemi Čajevi


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić