Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj začinskog bilja
  • 06.03.2020. 13:30

Zasadite limunsku travu u martu - u saksijama ili na otvorenom

Setva semena ove biljne vrste obavlja se početkom marta. Pri optimalnim temperaturama (20 - 25°C) niče za oko mesec dana. U hladnijim područjima, uzgaja se u posudama ili saksijama, u zatvorenom prostoru.

Foto: Depositphotos/Nannie_iiuu
  • 9.490
  • 89
  • 1

Limunska trava (Cymbopogon citratus) je višegodišnja začinska i lekovita biljka koja se često koristi u azijskoj kuhinji za pripremu različitih jela i pića, zbog svog prijatnog mirisa koji podseća na miris limuna. Pri tom je ukus mnogo blaži i slađi u odnosu na citrus. Sadrži razne vitamine, posebno je bogata vitaminima A i C, mnogo minerala (magnezijum, bakar, cink, kalijum, gvožđe). Koristi se u narodnoj medicini zbog lekovitog delovanja na mnogobrojna oboljenja. Zbog svog mirisa koristi se i za teranje raznih insekata.

Uzgoj limunske trave

Biljka ima formu busena, a naraste do 1,5 m. Odlikuje se jednostavnim uzgojem i dobrom otpornošću na niže temperature, ali je u hladnijim područjima bolje uzgajati u posudama koje možemo skloniti u zatvoren prostor kako bi sprečili izmrzavanje tokom zime. Za sadnju treba odabrati osunčana, topla mesta. Zemljište treba da je rastresito, plodno, dobro drenirano.

Tokom vegetacije, zemlja ili supstrat u posudi treba da su vlažni. Višak vode nije poželjan. Setva semena obavlja se početkom marta i na optimalnoj temperaturi od 20 do 25°C niče za 20 do 40 dana. Tokom klijanja, nicanja i rasta mladih biljaka supstrat se održava vlažnim, ali ne sme se preterati sa zalivanjem.

Drugi način razmnožavanja je deljenje busena. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnog proletnog mraza.

Dobra u kombinaciji sa začinskim biljem

Limunska trava je fantastična za uzgajanje u dvorištima, na terasama i balkonima, jer svojim mirisom odbija razne insekte. Treba istaći da se ubraja u biljke koje svojim mirisom teraju komarce.

Mnogobrojne začinske i lekovite vrste mogu se uzgajati kao objedinjeni usev sa njom. Osim što ćete na jednom mestu imati različite začine, takođe su i veoma dekorativni.

Začinsko bilje i povrće - dobre komšije u bašti

Korijander, đumbir, neven, menta, kurkuma, bosiljak, ehinacea, samo su neke od vrsta koje se odlično slažu sa limunskom travom. Ukoliko je zajedno sa drugim biljkama sadimo u posude, tada limunska trava treba biti posađena u središnjem delu, a okolo saditi drugo bilje. Na ovaj način spreči ćemo međusobno zasenjivanje u objedinjenom uzgoju sa njom.

Guši korove i čuva vlagu

Takođe je odličan biljni pokrivač za voćnjake jer potiskuje korov i zadržava vlažnost u zemljištu.

Problem sa limunskom travom je njeno širenje i zbog toga treba pažljivo odabrati mesto sadnje. Veoma lako se može desiti da ova biljka potisne druge.

Izuzetno je cenjena kao lekovita vrsta, jer deluje protiv raznih oboljenja. Upotrebljava se protiv različitih upala, bakterija i gljivica. Koristi se kao antidepresiv, antiseptik, antipiretik, analgetik, diuretik, sedativ. Pripisuje joj se i antikancerogeno dejstvo. Kao i svi drugi prirodni preparati, tako i od limunske trave koristiti uz odobrenje lekara.

Čaj, koktel i desert

Čaj od ove biljne vrste se jednostavno priprema, a odlikuje se osvežavajućim ukusom. Dovoljno je kašiku biljne mase preliti sa šoljom vrele vode. Ostavi se 10 minuta, procedi i spreman je za upotrebu. U njega se može dodati med ili neki drugi zaslađivač.

Koristi se za poboljšanje probave, kontrolu nivoa holesterola, smanjuje neugodan miris tela, deluje na detoksikaciju organizma.

Lako do sopstvenog uzgoja začinskog bilja!

U gastronomiji se primenjuje sušena ili sveža. Ukoliko se koristi kao sušena, prethodno se treba potopiti u vreloj vodi. Sveža limunska trava se pre upotrebe pripremi tako što joj odsečemo vrh, ogulimo i malo zgnječimo kao bi lakše pustila svoju aromu.

Prvenstveno se koristi kao začin za meso. Odlična je i kao dodatak za ribu, morske plodove, piletinu. Ulazi u sastav karija. Dobra je i uz deserte i koktele. Može se koristiti takođe i kao sveža, u salatama.


Tagovi

Uzgoj limunske trave Objedinjeni usjev Lekovite vrste Setva semena Deljenje busena Tera komarce Međusobno zasenjivanje Potiskuje korove Detoksikacija organizma Začin za meso


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.