Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre komšije
  • 21.04.2018. 16:30

Začinsko bilje i povrće - dobre komšije u bašti

Začinsko bilje može da podstakne rast povrća, da mu da bolji ukus i da otera štetočine koje ga napadaju.

Foto: Bigstockphoto/HalfPoint
  • 4.618
  • 82
  • 1

Kao što nama samima neki ljudi, njihov temperament i karakter odgovaraju, a neki ne, tako je i sa biljkama. Neke se nadopunjuju u svom rastu, dobro utiču jedna na drugu, a neke se jednostavno ne podnose. 

Već smo pisali o dobrim i lošim komšijama u bašti. 

Dobri i loši susedi među biljkama

Začinskom bilju se pridaje sve više pažnje, a njegova korist u bašti je višestruka. Tera određene štetočine, ali i poboljšava ukus povrća. Zato ovo proleće ne propustite da posejete ili da posadite nešto od ovoga bilja. Pre toga naučite šta se sa čim slaže, kako u bašti, tako i u kuhinji

Bosiljak odbija muve i komarce. Posadite ga uz paradajz, a u kuhinji ga koristite u jelima od paradajza, umacima, salatama, pestu. 

Vlašac, poput luka, odbija šargarepu muvu, pa ga sadite uz šargarepu. Blagog je ukusa, pa ga koristite u svim vrstama salata. 

Mirođiju sejte uz kupusnjače i salatu, jer privlači parazitske osice koje mogu da pomognu pri napadu gusenica na to povrće. Neizostavan je začin kod kiseljenja krastavaca, a dobro se slaže sa kuvanim krompirom, karfiolom, u sosu, čorbi. 

Cvetove i stabljike mirođije ubacite u teglice kada kiselite krastavce (Foto: Pixabay/tortic84)

Nana odvraća belog moljca, koji napada kupus, pa je sadite uz to povrće. Nana je vrlo invazivna i brzo će preuzeti veće površine. Koristite je sa pečenom jagnjetinom, pravite od nje sok ili osušite za čaj. 

Origano se odlično slaže sa svim povrćem, pa ga posadite u slobodnom uglu bašte. Osim u pizzi, odličan je u svakom jelu u kojem je i paradajz. 

Peršun se u bašti dobro slaže sa šparglom, kukuruzom i paradajzom. U kuhinji je nezamenjiv, jer je retko jelo u koje se ne može staviti. 

Ruzmarin u bašti sadite uz kupus, pasulj, šargarepu i žalfiju. Odbija kupusov moljac, štetočine na pasulju i šargarepinu muvu. U kuhinji se odlično slaže sa jelima od ribe i mesa, a varivima će dati poseban ukus. 

Žalfija poput ruzmarina odbija kupusov moljac i šargarepinu muvu, ali se ne slaže sa krastavcima. Odlična je u varivima i jelima od mesa. Od nje se može praviti osvežavajući sok. 

Timijan sadite uz kupu,  jer odbija kupusnog crva. U kuhinji ga koristite uz ribu, kuvani krompir i zeleno povrće.

Cvetići vlašca su vrlo dekorativni (Foto: Pixabay/jhmilard)

Anis u vrtu potiče klijavost i rast biljaka. Sadite ga uz korijander. U kuhinji se najjčešće koristi u pripremi keksa i kolača. 

Boražina se sadi uz paradajz, tikvice i bundeve, kao i jagode. Lišće koristite u salatama, a cvet u čorbama i varivima sa mesom. 

Kim posejte tu i tamo, jer opušta zemlju. Odlično se slaže sa slanim keksima, ali i u prirpemi ukiseljenog povrća. 

Krasuljica se odlično slaže sa rotkvicom. Koristite je u čorbama, salatama, umacima i jelima od mesa. 

Komorač se ne slaže ni sa jednim povrćem ili začinskim biljem, pa nađite posebno mesto samo za njega. Koristi se u pripremi kolača, a dobro se slaže sa svežim i kiselim krastavcima.

Selen ili vegetu posadite gde god imate mesta, jer poboljšava zdravlje i ukus drugog povrća. Odličan je u čorbama, salatama i sa krompirom. 

Majoran se dobro slaže sa svim povrćem. U kuhinji je odličan začin mesu, ribi i varivima. Dodajte ga pri kraju kuvanja. 

Selen u narodu zovu još i vegeta (Foto: Pixabay/ivabalk)

Čubar posadite uz mahune ili pasulj, kao i luk. Poboljšava rast i ukus povrća. U kuhinji ga koristite u gustim čorbama, u jelima od mesa i pecivima. 

Majčina dušica se slaže sa svim biljem. Posadite je uz rub bašte. Odgovara joj suvo, sunčano mesto, ali pripazite, jer se brzo širi. Dobro se slaže sa mesom živine, školjkama i divljači.

Lavanda tera komarce i privlači pčele i bumbare. Koristi se u pripremi suvih, slatkih keksa i kolača. 

Kopriva obogaćuje zemlju, jer podstiče rast dobrih bakterija i biljaka. Od nje pripremite variva, koristite je u pitama ili kao odličan čaj za čišćenje. 

Matičnjak će privući pčele, stvara povoljno okruženje za rast drugih biljaka, a odlično se slaže sa žalfijom. Njegove listiće ubacite u hladne napitke, a možete ga koristititi i kao čaj za smirenje. 

Sedam parova biljaka koje ne bi trebalo da sadite zajedno

Kamilica poboljšava kvalitet zemljipta, seje se uz krompir, jer ga štiti od krompirove zlatice i uz kupus, jer privlači vaši. Nezamenjiva je u biljnoj apoteci svakog doma.  

Pelin na sebe privlači vaši, pa ga sadite uz biljke koje su im sklone. Od njega možete da naravite preparat protiv rđe i protiv vaši na biljkama. 

Izvor: www.almanac.com


Tagovi

Začinsko bilje Parovi u vrtu Parovi u bašti Dobri susedi Slaganje biljaka Parovi biljaka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Novostvorene domaće interspecijes sorte. Lasta. Ovo je bela stona sorta umerene bujnosti sa nešto većim brojem zaperaka. Zahteva formiranje urednog, pljosnatog špalira, čime se podspešuje oplodnja, olakšava zaštita i omogućava bolje sazreva... Više [+]