Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega ruzmarina
  • 05.09.2016. 11:00

Ruzmarin - jednostavan put do zdravlja

Zbog svoje velike blagotvornosti ruzmarin pomaže mnogima i zbog toga je jedna od omiljenih lekovitih biljaka. Veliki značaj ovoj biljci treba pripisati i kada je reč o zdravlju i prehrambenim vrednostima.

Foto: pixabay.com
  • 4.109
  • 736
  • 0

Osvežavajući miris ruzmarina i višestruka primena te lekovite biljke svedoče o tome da je veoma važno obratiti pažnju na moć koju on poseduje. Zbog svoje velike blagotvornosti ruzmarin pomaže mnogima i zbog toga je jedna od omiljenih lekovitih biljaka. Veliki značaj ovoj biljci treba pripisati i kada je reč o zdravlju i prehrambenim vrednostima. Ipak, mnogi ljudi toga uopšte nisu svesni.

Gajenju ruzmarina neretko se daje oznaka univerzalnosti. Ova biljka se u divljini najčešće može primetiti po stenama oko Sredozemnog mora, a u bukvalnom prevodu reč rusmarinus znači "morska rosa". Sve vrste ruzmarina, koji se nude u rasadnicima, pripadaju jednoj vrsti, a to je R. officinalis. Poznato je da cvetovi ruzmarina variraju od svetlijih do tamnijih, pa se tako mogu pronaći u: plavoj, ljubičastoj, ružičastoj ili beloj boji. Postoje okrugli, puzeći i uspravni grmovi ruzmarina.

Biljka koja traži malo vode

Ruzmarin voli osunčana mesta, a podnosi zemljišta različite kiselosti. Grm se oblikuje orezivanjem, pa je važno istaći da od previše zalivanja ruzmarinu gajenom u saksiji može da istruli koren. Zato je pri njegovom gajenju poželjno umereno zalivanje. S vodom nikako ne treba preterivati. Glinene posude su poželjnije od plastičnih jer dopuštaju zemlji da se dobro drenira, pa je zato važno ruzmarin smestiti u takve posude. Lagano i redovno šišanje sprečava gljivična uvenuća i zato je bitno da se i na to obrati pažnja.

Ruzmarin kao lek za probavu i depresiju

Upravo se ruzmarin smatra tradicionalnim sredstvom za regulisanje probave. Rastvor napravljen od ove biljke ublažava grčeve i nadimanje u stomaku. Ruzmarin je prepoznatljiv i po sprečavanju umora i depresije, ali i kao biljka za poboljšanje loše cirkulacije. Studenti su u drevnim vremenima nosili grančice ruzmarina na ispite tvrdeći da im on poboljšava koncentraciju.

Ruzmarin ne zahteva mnogo truda kada je reč o održavanju. S druge strane on je višestruko delotvoran, lekovit i aromatičan. Ako ga već ne gajite onda obavezno rezervišite mesto u bašti za uzgoj te biljke jer ona zbog mnogih pozitivnih karakteristika zaslužuje svoj prostor.

Izvor: Sve o ljekovitim i začinskim biljkama, Mozaik knjiga, Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Ruzmarin

Ruzmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin... Više [+]

Tagovi

Ruzmarin Lekovito bilje Začin Zdravlje Kulinarstvo Narodna medicina


Autorka

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njen moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.