Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj vlašca
  • 05.08.2017. 16:00

Vlašac - ukusni i dekorativni luk

Luk vlašac je višegodišnja biljka koja raste od ranog proleća, pa sve do kasne jeseni. Dekorativan je, aromatičan i ima lekovita svojstva.

Foto: Marta Jonina / Bigstock
  • 2.477
  • 55
  • 0

Luk vlašac (lat. Allium schoenoprasum) je višegodišnja biljka, jer se sam razvija podzemnim izdankom, koji čini duguljasta lukovica. U prodaji se može naći sušen ili u saksijama, nemenjen onima koji žele da ga uzgajaju.

Ukoliko volite da ga koristiti u jelima, svakako će vam se isplatiti, jer ga na ovaj način možete koristiti gotovo tokom čitave godine.

Jednostavan uzgoj iz lukovičastog izdanka

Uzgoj vlašca iz semena je jako težak i zahtevan. Zbog toga je bolja sadnja iz izdanka, odnosno presađivanje vlašca. Ono je veoma jednostavno. Samo je potrebno da izdvojite onoliko lukovica koliko vam je potrebno i da presadite na željeno mesto, bilo na otvoreno, zatvoreno ili u saksiju. Potrebo je obezbediti rastresitija, humusna zemljišta.

Vlašac se često u prirodi nalazi kao samonikla biljka, a prepoznaćete ga po specifičnim cevastim zelenim listovima i mirisu luka kada list protrljate prstima.

Vlašac dobro podnosi niske temperature

Vlašac raste od ranog proleća, pa sve do kasne jeseni. Dobro podnosi niske temperature - lukovica bez problema prezimljuje u zemljištu na otvorenom. U rano proleće se javljaju novi mladi izdanci, koji jako brzo izrastu i počinju da cvetaju.

Bledo ljubičasti cvet vlašca je prelep. Ukoliko imate malo prostora na balkonu, pored toga što ćete vlašac moći da koristiti u pripremi jela, njegovi dekorativni cvetovi će svakako uneti jedan nesvakidašnji prizor vašem balkonu.

Pored toga, možete ga gajiti u saksiji u kući, a u zimskom periodu, kad miruje, povremeno zalijte. Listovi će tad potpuno da nestanu, na isti način kao i u uzgoju na otvorenom i izgledaće kao da se biljka osušila, ali u proleće će se pojaviti novi mladi listovi.

Vlašac u prehrani i njegova lekovitost

U prehrani se koriste cevasti zeleni listovi, koje možete upotrebiti čim izrastu. Rezanje listova se vrši nisko u donjem delu lista i u toku godine možete imati nekoliko berbi, jer se listovi obnavljaju, odnosno nakon rezanja rastu novi i to sve dok se krajem jeseni ne osuše.

U toku sezone, sitno naseckani listovi vlašca neizostavan su začin u svakoj salati. Ima jako aromatičan i intenzivan ukus luka, ali opet dosta blaži u odnosu na crveni, beli ili mladi luk. Vlašac možete da zamrznute u svežem stanju ili da ga osušite.

Vlašac je bogat vitaminima C, A i K, te vitaminom B8, a od minerala gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Njegova lekovita svojstva su slična kao i kod ostalih vrsta luka. Vlašac pospješuje apetit, povoljno utiče na varenje i odličan je u kontroli visokog krvnog pritiska.

Foto: Marta Jonina / Bigstock


Autorka

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtarskoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.