Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grožđe
  • 29.10.2023. 16:30
  • Šumadijski okrug, Šume

Glišići proizvode najteže grožđe - jedan grozd težak i preko tri kilograma

U srpskoj Toskani, prestonici grožđa i vina još iz doba Karađorđevića uzgaja se vinova loza. Porodica Glišić iz Šuma uzgaja oko 12.000 čokota vinove loze sa tendencijom da se zasadi šire.

Foto: Marija Lazarević
  • 254
  • 74
  • 0

Porodica Glišić iz sela Šume nadomak Topole nadaleko je čuvena po vinogradarskoj proizvodnji. Kako su stariji u porodici govorili, prvi čokot na njihovom imanju zasađen je davne 1700. godine. Tada je ova porodica imala 96 hektara pod grožđem. 

"Mi imamo geografsku širinu i dužinu istu kao u oblasti Šampanj u Francuskoj, tako da imamo idealne uslove za proizvodnju grožđa i te pogodnosti maksimalno koristimo. Pored kvaliteta podjednako nam je bitan i kvantitet", kaže Zdravko Glišić

Ova porodica uzgaja oko 12.000 čokota vinove loze sa tendencijom da se zasadi šire jer za groždje kod kupaca uvek ima interesovanja i prodaja ide dobro.

"Po jednom čokotu, rod je oko osam kilograma ekstra kvaliteta, u dobrim godinama i više, tako da smo prezadovoljni što se naši grozdovi izdvajaju po krupnoći i kvalitetu. Prepoznatljivo je ne samo u Evropi, već u čitavom svetu, tako da plasman nikada nije bio problem. Na oplenačkoj berbi smo prisutni od njenog početka, dakle punih šezdeset godina", ističe ovaj domaćin i dodaje da su tu stekli deo slave, a mušterije im dolaze sa svih strana.

Tradicija se nastavlja

Oduvek je u ovom kraju važila ona narodna "Ko hoće da radi, vinograd neka sadi" i rad je uvek pobeđivao čak i u teškim godinama. Ovom vinogradaru ništa ne pada teško i svoj radni dan započinje i završava u polju.

Uslovi su, kako Glišić kaže, idealni za proizvodnju grožđa

"Moji su gajili vinovu lozu, nastavio sam ja, a i moj sin, daće Bog i unuk. Mora da se voli i da se posveti tome, kad se predano radi rezultati su uvek vidljivi, a kod nas je to kvalitet. Grozdovi iz našeg vinograda godinama se vrednuju zlatnim medaljama, tako da je ta medalja moj ponos i vetar u leđa da nastavim dalje“, kaže naš sagovornik.

Kvalitetnije, ali i skuplje od ostalih

Svih ovih godina porodica Glišić iz Šuma prisutna je na Oplenačkoj Berbi i svojim kvalitetom grozđa prednjači, zbog toga se na njihovom štandu uvek može naći džinovsko grožđe koje svake godine odnese pobednički pehar, a i cena je duplo viša od ostalih.

Na njihovom štandu ima i da se pojede i popije

"Mišel - sorta crnog grožđa, ove godine je odlična, grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak afus ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja, pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama", kaže Glišić i dodaje da je cena grožđa ove godine, kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 400 dinara po kilogramu, zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte.

Afus ali nadaleko poznata sorta

Afus ali je veoma stara, kod nas najpoznatija stona sorta belog grožđa. Masovno počinje da se gaji od druge polovine 20. veka. Plodovi su krupni, eliptični, zlatkasto zelenkaste boje sa žutim prelivima, jako sočni i slatki. Ova sorta je otporna na bolesti i štetočine. Grozd je vrlo krupan, izdužen i razgranat. Zrna su krupna, izdužena, zlatno-žute boje. Meso je hrskavo. Preporučuje se zbog kvaliteta i obilne rodnosti.

Vinova loza kod Glišića sorte afus ali dala grozd od skoro četiri kilograma

Plod je takođe jako mesnat i nabijen tako da zrno prosto puca pod zubima. Pokožica je debela, glatka, u početku zelene boje, a u jesen dobije boju ćilibara. Vreme zrenja je početak oktobra meseca.


Foto prilog


Tagovi

Vinograd Glišići Šume Topola Proizvodnja grođža Zdravko Glišić


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]