Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grozd
  • 11.10.2022. 10:30
  • Šumadijski okrug, Šume, Topola

Vinova loza kod Glišića sorte afus ali dala grozd od skoro četiri kilograma

Afus ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama, kaže Zdravko Glišić iz Šuma kod Topole

Foto: Toppress
  • 319
  • 103
  • 0

Vikend za nama u Topoli bio je u znaku grožđa, vina, pesme i igre, jer je održana 59. Oplenačka berba, manifestacija koja okuplja nekoliko stotina hiljada posetilaca iz čitave Srbije i koja slavi grožđe i vino u koje je utkana bogata istorija šumadijskog kraja.

Svih ovih godina porodica Glišić iz Šuma prisutna je na Berbi i svojim kvalitetom grozđa prednjači, zbog toga se na njihovom štandu uvek može naći džinovsko grožđe koje svake godine odnese pobednički pehar, piše Toppress.

"Mišel-sorta crnog grožđa ove godine je odlična, grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak afus ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 din/kg zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte", kaže Zdravko Glišić.

Odnegovati grožđe nije lako

Njegov naslednik Aleksandar tokom cele godine vredno radi u vinogradima koji se na njihovom imanju prostiru na površini od oko tri hektara. Odnegovati grožđe i dostići ovakav kvalitet nije ni malo lako.

Gde ima grozd dužine do 60 cm i težine do čak četiri kilograma?

Kako smo već pisali, pojedine domaće sorte sa ovih prostora mogu dati iznenađujuć težak rod. Tako je zabeležen grozd bele sorte kod Mijata Stanišića iz Ljupine kod Nove Gradiške u Hrvatskoj od, takođe, 3,8 kilograma i dužine više od pola metra.


Tagovi

Grozd Najteži grozd Oplenačka berba Zdravko Glišić Vinona loza Afus ali


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...